Čaplovičot és Malatinskýt süllyesztené el a Smer Fico veresége után?

2014. április 2. - 09:28 | Belföld

Bár Robert Fico jelenleg az elnökválasztás utáni szabadságát tölti, a párton belül nem hivatalosan arról vitáznak, kit küldjenek a kispadra - írja a SME.

Čaplovičot és Malatinskýt süllyesztené el a Smer Fico veresége után?

A lap párt vezetéséhez közel állóktól származó információi szerint néhányan azt szeretnék, hogy a Smer egy látható módosítást hajtson végre, mert különben elveszítheti választói egy részét. Az egyik lehetőség erre a kormány apróbb átalakítása, mégpedig a nem éppen népszerű vagy passzív miniszterek lecserélésével.

A minisztercsere kapcsán leginkább kettőt emlegetnek - egyikük Dušan Čaplovič oktatásügyi, a másik pedig Tomáš Malatinský gazdasági tárcavezető. Előbbinek volt néhány botránya, főleg a pedagógusokkal kapcsolatban, amit még rosszul is kommunikált, a másik gyenge aktivitása pedig állítólag Ficónak sem tetszik.

"A miniszter úr rendre elmondja, hogy a miniszteri székkel nincs egy életre összekötve. Amenniyben a párt, amely erre a posztra jelölte, a visszahívásáról döntene, azt elfogadja, és a világ biztosan nem áll a feje tetejére" - válaszolta a SME kérdésére Michal Kaliňák oktatásügyi szóvivő.

"A kormányprogramot fokozatosan teljesítjük, és ezt kívánjuk folytatni az elkövetkezendő időben is" - közölte Stanislav Jurkovič, Malatinský szóvivője.

Jana Laššáková, a Smer parlamenti frakcióvezetője, aki a Smer legszűkebb vezetéséhez tartozik, állítja, hogy ilyesmiről nem hallott.

Fico az előző kormányzása idején váltott le minisztereket, de nem a saját pártja jelöltjeit. Kormányából a Smer-jelöltek közül akkor ismeretlen körülmények között távozott Ivan Valentovič egészségügyi miniszter. SZintén maga mondott le František Kašický védelmi miniszter, miután nagy nyomás nehezedett rá a hadsereggel kapcsolatos drága karbantartási ügy miatt. Belőle ugyanakkor NATO-követ lett. Ján Počiatek pénzügyminiszter "sárga lapot" kapott, miután az euróra való átállás előtt a J&T pénzügyi csoport jachtján találkozott annak vezetőivel, még mielőtt meghatározták volna az átváltási árfolyamot.

Kevésbé lacafacázott Fico az SNS minisztereivel, akik az emissziós vagy a faliújságtenderbe keveredtek. Leváltotta Marián Janušeket majd Igor Štefanovot is az építésügyi és régiófejlesztési tárca éléről, valamint Ján Chrbetet és Viliam Turskýt a környezetvédelmi minisztert is.

A SME úgy tudja, hogy a párt tematikus újraindításra is készül, és a következő parlamenti választások idejére az energiaárak szabályozásával illetve az ÁFA 2015-től történő csökkentésével állhat elő. Emellett nagyobb hangsúlyt kívánnak fektetni a munkanélküliség csökkentésére. A Focus ügynökség szerint éppen ez az a téma, amely a választóikat leginkább érdekli, és szerintük is kudarcot vallott több alkalommal is e téren a kormány.

SME/para