Magyarországi országgyűlési választások: Szlovákiában is voksolnak, de kevesen és főleg suttyomban

2014. április 2. - 18:55 | Belföld

A hatályos szlovák állampolgársági törvénynek a szlovákiai magyar állampolgárokat érintő szankciói miatt nem tömegesen és kevésbé szembeötlő módon, de Szlovákiában is részt vesznek a magyar országgyűlési választáson a szavazásra jogosultak, akik részben postai úton, részben személyesen juttatják el a voksukat tartalmazó borítékokat a magyar külképviseleteken lévő szavazóhelyekre.

Magyarországi országgyűlési választások: Szlovákiában is voksolnak, de kevesen és főleg suttyomban

A szlovákiai magyarok is március 24-től adhatják le voksaikat a magyar külképviseleteken.

Az első Fico-kormány idején elfogadott és máig hatályos szlovák állampolgársági törvény miatt - amely kimondja, hogy elveszíti magyar állampolgárságát az, aki egy másik országét felveszi - Szlovákiában néhány más határon túli magyar régióhoz képest alacsonyabb azok száma, akik magyar állampolgársággal rendelkeznek, s így részt vehetnek a vasárnap sorra kerülő országgyűlési választásokon.

Azok a szlovákiai magyar választók, akik szeretnék elkerülni, hogy magyar állampolgárságuk a szlovák hatóságok számára is ismertté váljon, többnyire postai úton adják le voksukat vagy Magyarországon szavaznak. Bár belőlük van a legtöbb, a magyar állampolgársággal rendelkező szlovákiai magyarok egy része mégis személyesen megy szavazni Magyarország valamelyik szlovákiai külképviseletére.

Szerdán Magyarország pozsonyi konzulátusa előtt az MTI tudósítója több szlovákiai magyar szavazóval is találkozott. A szlovák állampolgársági törvényből eredő szankciók miatt csak egyikük, Dolník Erzsébet - a magyar állampolgárságukat nyíltan felvállaló, s ennek alapján szlovák állampolgárságukat elvesztett szlovákiai magyarok egyike - nyilatkozott az MTI-nek.

Dolník Erzsébet azért döntött úgy, hogy voksát személyesen adja le, mivel - mint mondta - nem bízik a szlovák postában. Elmondta: amikor meghozta a döntését, az vezérelte, hogy tudja kik voltak azok, akik egyértelműen a nemzetegyesítés mellett tették le a voksukat.

"Már években lehet számolni, amióta a szlovák állam elvette tőlem a szlovák állampolgárságomat, tehát én Szlovákiában nem választhatok, ám a Magyarország által lehetővé tett választási jogommal mindenképpen élni akarok" - mondta az MTI-nek Dolník Erzsébet. Hozzátette: úgy tudja, magyar állampolgársággal rendelkező szlovákiaimagyar ismerősei, barátai többsége nem a külképviseleten adja le voksát, hanem Magyarországon.

mti/para