Szlovákia tavaly közel 370 ezer eurót fizetett ki polgárainak az emberi jogaik megsértéséért

2014. április 2. - 14:56 | Belföld

Néhány tucatnyi panasztevő számára fizetett az állam kártérítést emberi jogaik megsértéséért.

Szlovákia a tavalyi év során összesen 369 163 eurót fizetett ki a strasbourgi Európai Emberjogi Bíróság döntései nyomán.

Marica Pirošíková, aki Szlovákiát képviselte a bíróság előtt, a kormány elé terjesztette tavalyi tevékenységéről szóló jelentését. Abban az áll, hogy a tavalyi év kedvezőbb volt Szlovákia tekintetében, mint az azt megelőző, mivel kevesebb panasz érkezett a strasbourgi bírósághoz.

Az emberjogi bíróság szervei összesen 464 beadványt vizsgáltak meg, míg egy évvel korábban 531-et.

56 esetben, amelyben a szlovák kormány ellen nyújtottak be panaszt, 53 esetben hozott döntést, ebből 16 esetben a panasztevő jogainak megsértését állapították meg. A 16-ból 13 a bírósági tárgyalások halogatását érintette. 21 panaszt Szlovákia még a döntéshozatal előtt megalapozottnak ítélt, és peren kívül megegyezést szorgalmazott, amit a strasbourgi bíróság jóvá is hagyott.

Pirošíková jelentésében leírta, hogy a tavalyi évben is rendkívül magasak voltak a panasztevők által követelt kártérítések. Szlovákiának összesen 369 163 eurót kellett kifizetnie, ennek csaknem felét, 173 550 eurót tettek ki a peren kívüli megegyezés tárgyát képező összegek.

2013-ban fizettek ki 3500 eurót Štefan Harabinnak, a Legfelsőbb Bíróság elnökének, akinek panaszáról még 2012-ben döntött a bíróság. Harabin az Alkotmánybíróság által kiszabott büntetés miatt tett panaszt, és összesen 151 943,03 eurós kártérítést kért.

Az egyik legmagasabb összeget az európai bíróság Helena Vargovának és társai kapták, akik a kormánnyal való peren kívüli megegyezés során 41 ezer eurós kártérítést kaptak bizonyos ingatlanokkal kapcsolatos tulajdonjogi perben tapasztalt bírósági halogatásokért.

Nem járt sikerrel azonban a Lawyer Partners nevű társaság, amely a koncessziós díjak behajtását végezte korábban, és amiatt tett panaszt, hogy ettől elesett. 6,43 millió euróra perelték az államot. Panaszukat azonban elfogadhatatlannak minősítette a strasbourgi bíróság.

Egyéb bírósági vétségekben is határozott az európai bíróság, például öt földtulajdonos restitúciós perének elutasításában. A Legfelsőbb Bíróság elutasította kárpótlási igényüket, miközben hasonló perekben korábban már a panasztevő javára döntöttek. Azután az Alkotmánybírósághoz fordultak, amely viszont nem foglalkozott az ügyükkel. Korábban pedig ez a szerv is úgy határozott, hogy a Legfelsőbb Bíróság ilyen döntései a jogbiztonságot veszélyeztetik.

TASR/para