EMISSZIÓS BOTRÁNY: Magas beosztású minisztériumi tisztviselő profitálhatott az eladásból!

2014. április 3. - 09:37 | Belföld

A Fair-Play Szövetség képviselői a svájci ügyészségi vizsgálatra hivatkozva közölte, hogy a szlovák környezetvédelmi tárca magas beosztású tisztviselője profitálhatott az emissziós kvóták áron aluli eladásából. A svájci hatóságok az emisszós üggyel összefüggő pénzmosásokat vizsgáltak. A vizsgálat azonban csak úgy, mint Szlovákiában, az eljárás megszüntetésével ért véget.

EMISSZIÓS BOTRÁNY: Magas beosztású minisztériumi tisztviselő profitálhatott az eladásból!

Pavol Lacko, a szövetség képviselője szerdán közölte, hogy levelezést folytatott a svájci szervekkel, melyből kiderült, hogy a minisztérium egy 2009-ig ott dolgozó magas beosztású alkalmazottja profitálhatott az üzletből. elmondta azt is, hogy 2009 augusztusában egy svájci Credit Suisse-számlán 3,8 millió dolláros jóváírás jelent meg. A bank gyanúsnak értékelte ezt a pénzmozgást, így az az ügyészség asztalára került. Lacko tájékoztatott arról, hogy a számla "haszonélvezője" jelentkezett, és kiderült, hogy egy olyan személyről van szó, aki 2009-ig a környezetvédelmi minisztérium alkalmazásában állt.

"A svájci hatóságok titkárként emlegették az illetőt" - mondta Lacko, hozzátéve, hogy személyazonosságát a svájci hatóságok nem fedték fel. Ez a személy felbukkant egy másik társaság számlája kapcsán is, amelyen keresztül továbbfolyt az emissziós ügyből származó pénz.

A szövetség munkatársa elárulta azt is, hogy 2011-ben a Credit Suisse jelentette az ügyészségnek, hogy további kettő, egy belizei és egy ciprusi számlát talált, amelyek végső haszonélvezője ugyanez a személy.

Zuzana Wienk, a Fair-Play Szövetség vezetője kifejtette, hogy a svájci hatóságok minden ezzel kapcsolatos dokumentumot átadtak szlovák kollégáinak. "Ez azt jelenti, hogy a szlovák szerveknek ismerniük kell a magas beosztású volt alkalmazott kilétét. Hozzátette, ez ügyben nyílt levéllel fordult Dušan Kováčik speciális ügyészhez, akitől azt kérdezte, hogy miért nem hozták nyilvánosságra a fejleményeket, ki az illető személy, és miért szüntették meg az eljárást, ha ismert a kiléte. Wienk levelében azt is megkérdeni, hogy egyáltalán vizsgálta-e az ügyészség a kérdéses számlákat, vagy azoknak a cégeknek a könyvelését, amelyek állítólagosan osztozhattak az emissziós ügyből származó nyereségen.

A svájciak dokumentumaiból ugyanis Wienk szerint kiderül, hogy a szlovák hatóságok az együttműködésük során az általuk vezetett büntető eljárások kapcsán leírták, hogy miként zajlott az emissziós csalásból származó pénzek elosztása, és hogyan fedték mindezt el. Wienk szerint az ügyben érintett cégek számviteléből ki kellene derülnie mindennek.

Lacko szerint a svájci szervek bizonyítékot kértek a szlovák szervektől arra vonatkozóan, hogy az említett pénzmozgás csalásból származik, ellenkező esetben ugyanis le kell állítaniuk a büntető eljárást. Közlésük szerint azonban ezt az információt nem kapták meg a szlovák hatóságoktól, melynek egyik indokaként utóbbiak azt hozták fel, hogy jogi segítséget kértek más államoktól is.

A Speciális Ügyészség szóvivője, Jana Tökölyová közölte, hogy akkor nyilatkoznak az ügyről, ha megismerkednek a szövetség által említett dokumentumokkal.

TASR/para