Žitňanská: Hedvig esete a jogállam csődje

2014. április 6. - 15:31 | Belföld

A volt igazságügyminiszter szerint Szlovákia távolodik a jogállamiságtól.

Žitňanská: Hedvig esete a jogállam csődje

Lucia Žitňanská volt igazságügyminiszter és ellenzéki parlamenti képviselő szerint Malina Hedvig ügye a jogállam csődjét jelenti. A képviselő ezt ma a Szlovák Televízió vasárnapi adásában jelentette ki.

„- Robert Fico egyszer azt mondta, hogy Szlovákia nem jogállam. Én ilyet sose mondanék. De Malina Hedvig esete, az alkotmánybírák megválasztása és még jónéhány törvényjavaslat is azt bizonyítják, hogy amikor Robert Fico kormányoz, akkor egyre távolabb kerülünk a jogállamtól. Malina Hedvig ügyét emberileg és szakmailag is nagyon sajnálom, ez a jogállam csődje“- mondta Lucia Žitňanská.

Tomáš Borec jelenlegi igazságügyminiszter erre úgy reagált, elismeri, hogy Hedvig ügye rendkívül elhúzódott, szerinte is rég le kellett volna zárni. Ugyanakkor Borec nem gondolja azt, hogy ebből valaki politikai tőkét szeretne kovácsolni, és azzal vágott vissza, hogy Hedviggel bezzeg tele a sajtó, de arról a kutya se ugat, hogy a héten sikerült Baki Sadikit 22 évre rács mögé küldeni. Borec szerint párhuzamot lehet vonni a két eset közt.

Az alkotmánybíró-jelöltek megválasztása kapcsán Žitňanská kifejtette, hogy szakmailag nem a legrátermettebbeket szavazta meg a SMER. Például egy közjegyzőt részesítettek előnyben az Európai Emberjogi Bíróság volt bírája helyett, egy járásbíró szintén jobb a SMER-nek, mint az Alkotmánybíróság volt elnöke, aki az Európai Bíróság bírája is volt, továbbá egy helyi funkcionáriust is jobbnak találtak az Alkotmánybíróság volt bírájánál.

Tomáš Borec azzal vágott vissza, hogy kiváló szakembereket választottak, és hogy Ján Mazák is úgy kezdte pályáját mint a Kassai Városi Bíróság bírája. A miniszter szerint nem kell az alkotmányjogi szakképzettség, mert minden bíró tisztában van a törvényekkel és az alkotmánnyal is – na és hogy nem lehet mindig volt AB bírákat választani, mert egyszer csak kifogyunk belőlük.

TASR, -para

Címkék: Malina Hedvig