"Mennyi ideig tart majd, míg a mostani körülmények közt munkát talál magának?"

2014. április 7. - 15:58 | Belföld

Így szól az a kérdés, melyre a Focus ügynökség és a Profesia társaság felmérése szerint általában nagyon pesszimista válaszok érkeznek.

"Mennyi ideig tart majd, míg a mostani körülmények közt munkát talál magának?"

A negatív tapasztalatokban s az ebből fakadó válaszokban Kassa megyében van a legtöbb. A megye lakóinak csak 2,2%-a hisz abban, hogy képesítésének megfelelő munkát talál magának egy hónapon belül. Az emberek többsége szerint erre több mint egy év kell.

Kassa megye 22%-a szerint soha nem kapnak majd a képesítésüknek megfelelő munkát. Az országos válaszok aránya erre a kérdésre 17%.

„A törés, hogy befejezze az aktív munkakeresést mert úgysem talál, a munkanélkülinél akkor áll be, amikor túl sok rossz tapasztalata gyűlik össze a munkakeresés során. Némelyeknél ez egy év, némelyeknél ez hosszabb idő.“ – állítja Juraj Madej szociológus.

Némileg jobb a helyzet, ha arra a kérdésre keressük a választ, hogy mennyi idő alatt talál magának a munkanélküli akármilyen, a végzettségétől független munkát.

Kassa megyében a válaszadók 12%-a szerint egy hónapon belül már lehet munkát találni. A Kassa-megyeiek 21%-a úgy látja, 3 hónapon belül lesz akármilyen munkája. Ezek a mutatók hasonlítanak a szlovákiai értékekhez.

„Azokból a munkanélküliekből, akik szerint ha a képesítésüknek nem is megfelelő munkát, de valamilyet csak találnak, határozottan több van. Így a mi munkanélkülijeink közt vélhetőleg többen vannak olyanok, akik a munkához jutásban a képzettség nem segít.“ – magyarázza a Profesia társaság vezetője, Ivana Molnárová.

A legreménykedőbbek a fiatalok 24 éves korig. Ők látják leginkább úgy, hogy egy hónapon belül találnak képesítésüknek megfelelő munkát. A munkaügyi központok statisztikái szerint pedig éppen ők, a 20-25 éves korosztály kénytelen munkát keresni legalább 11 hónapon keresztül.

2014. február végéig Kassa megyében 71 ezer munkanélkülit tartanak számon. 61%-uk több mint egy éve van munka nélkül, tehát hosszú távú munkanélküliséggel sújtottak. Ugyanebben az időszakban és régióban összesen 321 szabad munkahelyről szólnak a munkaügyi központ információi.

- korzar.sk/para -