Pénztárgépek a rendelőkben – az orvosok lázadnak

2014. április 12. - 11:55 | Belföld

2015-től valószínűleg nem csak az üzletekben kaphatunk elektronikus számlakivonatot, hanem már az orvosi rendelőkben is. A Pénzügyminisztérium egy éven belül be akarja vezetni a regisztrációs pénztárgépek kötelező használatát a körzeti orvosi, szakorvosi, valamint a fogászati rendelőkben is.

„Legfőbb célunk ezzel a lépéssel, hogy megszüntessük a jogtalan érdekérvényesítést. Ezért kötelező minden vállalkozónak a pénztárgép használata, s várhatóan ez rövid időn belül az orvosokra is érvényes lesz majd” – nyilatkozta Alexandra Gogová, a Pénzügyminisztérium szóvivője.

A Magánorvosok Egyesületének elnöke, Ladislav Pasztor azt állítja, hogy az orvosok többsége nem számláz díjat pácienseinek, mindössze a jogosítvány és a katonai igazolvány kinyilvánításához szükséges dokumentumért kötelesek fizetni.

Az új szabály életbelépésével egy időben számítani lehet az orvosi kezelések árának növekedésére is. A díjak azonban nem lesznek egységesek a keleti és a nyugati országrészeken, mint ahogy az orvosok bérezése is eltérő ezeken a vidékeken.

„Az egészség nem tárgy, az egészségügyi ellátás pedig nem egy tipikus szolgáltatás. A Szlovákiai Szakorvosok Egyesülete (SLUŠ) határozottan a pénztárgépek bevezetése ellen van“ – mondta Andrej Janco, a SLUŠ elnöke.

Amennyiben sikerül a kormánnyal és a parlamenttel elfogadtatni az új törvényt, az minden bizonnyal jövőre lép majd életbe.

(noviny.sk)