MAFFIAGYILKOSSÁG: Marek T. továbbra is börtönben marad

2014. április 15. - 14:14 | Belföld

A Legfelsőbb Bíróság kedden elutasította a vádlott fellebbezését.

MAFFIAGYILKOSSÁG: Marek T. továbbra is börtönben marad

Marek T. a Roman Deák vállalkozó meggyilkolásával vádolt személy továbbra is börtönben marad –erről döntött kedden a Legfelsőbb Bíróság. Az LB elutasította vádlott fellebbezését, amiért a Speciális Büntetőbíróság meghosszabbította április harmadikán a vádlott fogva tartását.

Marek T.-t a hatóságok tavaly ősszel hozták haza a Seychel-szigetekről. Hazaértve a Speciális Bíróság besztercebányai bírája vette őt őrizetbe és azonnal fogságba helyezték. Marek T, akkor ez ellen is fellebbezett, de a Legfelsőbb Bíróság azt a fellebbezést is elutasította. Fennált ugyanis a szökés és a tanúk befolyásolásának veszélye.

Marek T.-t szeptember 18-án deportálták Szlovákiába, értesülések szerint már szeptember negyedikén letartóztatták, és a Seychel-szigeteki hatóságok elvették az állampolgárságár is,megszűnt tehát felette a szigetek alkotmányának védelme. Helyi lapértesülések szerint a hatóságok már előtte is többször próbálták kiutasítani az országból, mert megsértette az ottani törvényeket, de a gyanúsított a repülőn akkora cirkuszt rendezett, hogy a kapitány kénytelen volt leszállni és kirakni őt a fedélzetről.

Roman Deákot Pozsony-Dúbravka városrészében gyilkolták meg, 1999-ben Luger pisztolyból és Skorpión géppisztolyból leadott 19 lövéssel – akkor amikor épp Mercedes luxuskocsija felé tartott. A gyilkosok arcon és mellbe lőtték. Marek T.-t 13 évvel a kivégzés után vádolják a gyilkossággal – ő mindent tagad és elutasít.

A Nový Čas napilap 2013-as értesülései szerint épp Marek T. volt az, aki bérgyilkost fogadott Deák megölésére, és a gyilkosság végrahajtásáért a Sýkora klán főnökének, Róbert L. –nek fizetett, akit Kýbeľ csúfnéven is ismernek. Marek T. ellen 2 tanú is vallott, de a vallomások ellentmondóak. Az egyik azt állítja, hogy a Deák likvidálásáért járó pénz 2006-ban lett kifizetve, a másik azt mondja, rögtön a gyilkosság után megkapta a pénzt. Az ügyben további négy személy ellen emeltek vádat, köztük Marti Bihari „Rus” ellen is, aki Kýbeľ-hez hasonlóan szintén szökésben van.

TASR, -para

Címkék: maffiagyilkosság