Simon Zsolt: Jahnátek nem a vásárlót védi, hanem önmagát fényezi

2014. április 16. - 13:04 | Belföld

Azt követően, hogy Jahnátek földművelésügyi miniszter elfoglalta tisztségét, módosította az élelmiszerekről szóló törvényt (2013. 4. 1.) és megemelte az élelmiszerek árusításával való visszaélések büntetési tételét.

Simon Zsolt: Jahnátek nem a vásárlót védi, hanem önmagát fényezi

A legmagasabb büntetési tétel 5 millió euró lett. A vizsgált időszakban 446 esetben szabtak ki büntetést 471 355 euró összegben.

A jogerős határozatok szerinti átlagos büntetési tétel 1075 euróra, a legmagasabb pedig 50 ezer euróra rúgott.

Ez év április elején lépett érvénybe a szaktárca újabb módosítása, amely viszont mérsékelte a sorozatban elkövetett mulasztások miatti büntetések mértékét.

„Felteszem a kérdést: minek az olyan büntetés, amit nem is szabnak ki, illetve amelyiknek nincs elrettentő ereje? A minisztérium által létrehozott, a mulasztásokról, valamint a hiányosságokról tájékoztató honlapot nem frissítik, és az valós idejű információkat sem tartalmaz. A jelenlegi megoldás csupán arra szolgál, hogy a miniszter zengzetes sajtótájékoztatókat tartson, de a vásárlók a pultokon továbbra is lejárt szavatosságú árukkal, illetve rothadt zöldséggel és gyümölcsökkel szembesülnek. Ugyanazon a véleményen vagyok, amit évekkel ezelőtt is hangozattam. A megoldás az lenne, ha a vásárlókat valós idejű információkkal látnánk el, hiszen a bevasalhatatlanul magas büntetések nem vezetnek sehova. Az üzletek bejáratánál elhelyezett szégyentáblák tájékoztathatnák a vásárlókat arról, hogy az ellenőrök az adott boltban milyen hiányosságot tapasztaltak, esetleg arról is, ha mindent rendben találtak Sajnálom, hogy az ez irányú javaslatomat az erős ellenlobbi tevékenysége miatt 2011-ben elutasította a parlament. Ellenkező esetben a szaktárca vezetőjének nem kellene az üzletekben előforduló hiányosságokkal foglalkoznia, és a vásárlók messziről elkerülhetnék a szemetet árusító boltokat“ – húzta alá Simon Zsolt a Híd alelnöke és parlamenti képviselője, Simon Zsolt.

-para-