Emissziós botrány: a speciális ügyészség semmiféle minisztériumi szereplőről nem tud

2014. április 17. - 20:02 | Belföld

Szerintük nincs korrupt minisztériumi hivatalnok az ügyben.

Szlovákia Legfőbb Ügyészségének Speciális Ügyészsége csütörtökön közölte, hogy nem tud semmiféle olyan magas rangú, környezetvédelmi minisztériumi főhivatalnokról, aki anyagi előnyt élvezett volna az emissziós botrány kapcsán. Ezt a választ kapta az Aliancia Fair Play szövetség a Legfőbb Ügyészségtől csütörtökön.

„-Az ügyészség semmi többet nem közölt, és arra sem válaszolt, vizsgálta-e azokat a számlamozgásokat és banki adatokat, amelyeket a svájci ügyészség szerint 2011-ben és 2012-ben kapott meg“- mondta Zuzana Wienk, az AFP programigazgatója.

Az AFP akkor fordult a speciális ügyészhez, amikor tudomására jutott, hogy az emissziós botrány kapcsán egy volt környezetvédelmi minisztériumi főhivatalnok húzott zsíros hasznot- saját zsebre.

Az AFP képviselője, Pavo Lacko egy április 2-ai sajtótájékoztatón közölte, hogy a svájci hatóságok szerint egy olyan magas rangú minisztériumi hivatalnok kapott kenőpénzt az emissziók áron aluli eladásából, aki a minisztériumban dolgozott, 2009- ig. Ebben az évben ugyanis a Credit Suisse svájci bank egyik számláján 3,8 millió dollár jóváírás történt- a számla végső haszonélvezője a volt minisztériumi hivatalnok.

Az AFP szerint a szlovák ügyészségnek tudnia kell, ki a számla tulajdonosa, a svájci nyomozás alapján is, ezért további kérdéseket intéznek az ügyészséghez.

TASR, -para