Kulturális minisztérium: állami támogatás csak akkor, ha szlovákul is reklámozzák a rendezvényt

2014. április 20. - 15:31 | Belföld

A kormányhivatal megint változtatna a kisebbségi támogatásokon.

Kulturális minisztérium: állami támogatás csak akkor, ha szlovákul is reklámozzák a rendezvényt

Az állam a jövőben csak akkor támogatna anyagilag nemzetiségi kulturális rendezvényeket, ha ezen rendezvényeket szlovákul, azaz államnyelven is hirdetnék és reklámoznák. A Pravda napilap értesülései szerint a kormányhivatal változtatna a nemzetiségi kulturális támogatások rendszerén, a támogatás odaítélésének egyik alapfeltételéül szabná, hogy tiszteletben legyen tartva az államnyelvről szóló törvény. A hivatal szerint ugyanis többször előfordult, hogy a rendezvényeket csak a nemzetiség nyelvén tüntették fel – főképp magyarul.

A változásokat a kulturális minisztérium szorgalmazza. Jozef Bednár, a tárca szóvivője közölte, több olyan rendezvényre is sor került, amikor a plakátokon, a helyi rádióban, az óriásplakátokon és a rendezvényt hirdető szórólapokon szlovákul nem tájékoztattak. A szóvivő szerint bejelentés alapján tizenkét ilyen esetet regisztrált a minisztérium a tavalyi évből, de mivel ezen esetek kivizsgálása még folyik, nem konkretizálta ezeket.

A minisztérium az államnyelv állapotáról szóló jelentésében azt írja, főképp a választási kampányban a plakátokon és kulturális-társadalmi eseményekről szóló értesítések esetében fordult elő, hogy csak a nemzetiség nyelvén tájékoztattak. A tárca szerint nőtt azon emláktábla-feliratok, emlékmű-feliratok száma is, amelyek csak többnyire magyarul vannak feltüntetve.

A minisztérium szerint az államnyelvről szóló törvényt épp azzal sértik meg legjobban, hogy nem ismerik a törvényt – még az állami szférában dolgozók sem tudják, hogy ilyen esetekben mit mond a törvény. Ugyanakkor a minisztériumnak saját bevallása szerint nincs elég kapacitása ahhoz, hogy alaposabban ellenőrizze az államnyelvtörvény betartását – a törvény megsértésének eseteiről csak bejelentés alapján szereznek tudomást.

pravda.sk, -para