Maďarič bírálta a magyar gyerekeket a szlováknyelv-tudásuk miatt!

2014. április 23. - 09:06 | Belföld

A kulturális minisztériumnak nem tetszik a gyerekek szlováknyelv-tudása Dél-Szlovákiában. Egy tesztre hivatkoztak, amelyen viszont a gyerekek várakozáson felül teljesítettek.

Maďarič bírálta a magyar gyerekeket a szlováknyelv-tudásuk miatt!

A dél-szlovákiai falvak többségében a magyar tannyelvű iskolába íratott gyerekek jelentős része az iskolában találkozik először a szlovák nyelvvel - jegyezte meg a SME napilap számára Makky Anikó, a bakai alapiskola igazgatónője.

A gyerekeknek egy szlovák órájuk van naponta, Bakán ehhez a harmadikosoknál hozzáadtak még egy tanórát hetente.

A gyerekek szlováknyelv-tudása azonban nem tetszik a Marek Maďarič (Smer-SD) vezette kulturális minisztériumnak. "Ismereteik és készségeik nem felelnek meg az oktatásügyi standardoknak" - áll az államnyelv használatáról szóló jelentésben. A jelentésben azt is megjegyzik, hogy a szlovák két ötödében a diákok nem igazán aktívak.

A minisztérium hivatalnokai ezért azt találták ki, hogy javítani kell a pedagógusok képzésén, a gyerekeket pedig "rendszeresen konfrontálni kell az államnyelvvel". Ez alatt értik többek között, hogy színházba kellene őket vinni, vagy pedig nyári nyelvi táborba küldeni.

Jozef Bednár, a kulturális tárca szóvivője azt mondta, hogy ha ezeknek a gyerekeknek nem áll módjukban meggyőződni a szlovák nyelvtudásuk szintjéről abban a környezetben, ahol élnek, akkor nincs lehetőségük arra sem, hogy fejlődjenek.

A minisztérium a negyedikesek körében elvégzett szlovák nyelvi tesztelés eredményeire is hivatkozott. A tesztelésen kapott összes feladat közül azonban csak egyetlen egyet, az Iskolai élet (Život v škole) témájára írandó fogalmazást választották ki, amely a leggyengébb eredményt mutatta. Eközben a többi feladat kapcsán, amelyek által a szókincset vagy a szövegértést tesztelték, nagyon jól helyt álltak a diákok.

A teszteket a gyerekek tavaly májusban írták, és átlagban alig 70% alatti eredményt értek el, miközben az ilyen típusú teszteknél mintegy 20%-kal alacsonyabbak a várakozások.

A bakai iskola igazgatónőjének véleménye szerint a diákok szlováknyelv-tudása javulhatna, ha másképpen oktatnák. A jelenlegi tankönyvek arra kényszerítik a gyerekeket, hogy szlovák verseket, mondókákat és meséket magoljanak be, miközben arra volna szükség, hogy idegen nyelvként tanítsák a gyerekeknek a szlovákot.

Ilyen javaslatot tett már korábban a Híd párt. "Az angol nyelv esetében is elsőként megtanítanak kommunikálni, majd csak fokozatosan ismertetik a szabályokat" - jegyezte meg Bugár Béla. Véleménye szerint a gyerekeket túlságosan leterheli a nemek, minták szerint történő ragozás és hasonlók. "A magyar tannyelvű iskolák legnagyobb problémája a szlovák nyelv terén az, hogy amikor én kicsi voltam, el tudtam szavalni a Marínát vagy a Detvant, de talán az üzletben nem tudtam volna kérni fél kiló kenyeret" - fogalmazott.

SME/para