Leginkább lakásfelújításra veszünk fel fogyasztási hitelt, mégpedig átlagban 5217 eurót

2014. április 25. - 15:58 | Belföld

A fogyasztási hitelek képezik a kölcsönök egyik leggyakoribb formáját. Ennek átlagos összege 5217 euró, 112 eurós havi törlesztési részlettel.

Leginkább lakásfelújításra veszünk fel fogyasztási hitelt, mégpedig átlagban 5217 eurót

A ČSOB által végzett felmérésből kiderül, hogy az ilyen típusú hiteleket leginkább lakásfelújításra, autóvásárlásra, illetve a háztartási berendezések beszerzésére költik.

A bank képviselői pénteki sajtótájékoztatójukon közölték, hogy a fogyasztási hitelek 33%-át fordítják lakásfelújításra. Arra számítanak, hogy ez az arány a jövőben tovább növekedhet.

A második leggyakoribb indoka a fogyasztási hitel felvételének az autó vagy motorkerékpár vásárlása. Az ügyfelek 27%-a emiatt választja ezt a módját a pénzszerzésnek.

A háztartás felszerelésének bővítése céljából a kliensek 20%-a választja a fogyasztási hitelt. Közlésük szerint ez az arány a jövőben 28%-ig növekedhet.

A pozsonyiak veszik fel a legmagasabb összegű fogyasztási hitelt. Itt ennek átlagos értéke eléri a 6 ezer eurót, míg a legalacsonyabb a trencséni régióban 4761 euróval.

A kassaiak törlesztik a leghosszabb ideig az ilyen típusú kölcsönöket, mégpedig átlagban 66 hónapig, azaz 5 és fél évig. A törlesztéshez a trencséni és nagyszombati régióban van szükség a legrövidebb időre, átlagban 55 hónapra, azaz alig több mint négy és fél évre.

TASR/para