A magániskolák harcra készen a minisztériummal szemben

2014. április 25. - 17:53 | Belföld

Komoly pénzügyi gondok, sőt a megszűnés veszélye is fenyegeti a magániskolákat az Oktatásügyi Minisztérium legújabb tervezete szerint. A módosítás alapján a jelenlegi támogatási összeg csupán harmadrészét kapnák a jövőben.

A magániskolák harcra készen a minisztériummal szemben

Ez azonban nem az egyetlen változtatás, amit a minisztérium tervez. A magániskolák együttes erővel próbálnak fellépni a kedvezőtlen törvények bevezetése ellen,mivel szerintük igenis szükség van a megvont támogatási összegre. Ezzel szemben az állami oktatásügyi intézmények jogosnak tartják a hozzájárulás csökkentését, mivel a magániskolák tandíj révén is jelentős pénzösszeghez jutnak.

További változtatásokat tervez az Oktatásügyi Minisztérium a kilencedikes tanulók felvételével kapcsolatban is. Az új törvény szerint minden olyan tanuló, aki érettségi vizsgával végződő középiskolát választ, kötelezően felvételiznie kell. Emellett fontos a tanulmányi átlag is, ami megnehezíti a gimnáziumokba való bejutást.

A változásoknak köszönhetően azok az iskolák, akik eddig konkurens intézményeknek számtottak, most összefogtak, hogy együttes erővel harcolhassanak a törvényjavaslat ellen.

Noviny.sk/para