NÉPSZÁMLÁLÁS: Új rendszer jöhet, mert fütyülünk a kérdezőbiztosokra

2014. április 25. - 15:16 | Belföld

Valószínűleg a 2011-es volt az utolsó, hagyományos módon lezajlott népszámlálás Szlovákiában.

NÉPSZÁMLÁLÁS: Új rendszer jöhet, mert fütyülünk a kérdezőbiztosokra

Ľudmila Benkovičová, a Statisztikai Hivatal igazgatónője pénteki sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy szakértőik megoldást keresnek arra, hogy milyen formát öltsön a 2021-es népszámlálás. A három évvel ezelőtti népszámláláskor az 5,4 millió lakos mindegyikének kötelezően ki kellett töltenie a kérdőíveket, ám ez a kötelezettség megszűnhet.

Ľudmila Ivančíková szakosztályvezető elmondta, hogy olyan megkérdezésre van szükség, amely csökkenti a válaszadókra nehezedő terhet és megóvja a magánéletét. Kiemelte, hogy a változásra mindenekelőtt azért van szükség, mert a csökken a lakosság hajlandósága az együttműködésre.

Az ENSZ statisztikáiból kiderül, hogy 2011 környékén mintegy 50 országban tartottak népszámlálást, de csak 20-ban hagyományos módon.

Benkovičová létrehoz egy szakértői csoportot, amely megalkothatja a következő időszak népszámlálási rendszerét. Ezt a statisztikusokon kívül demográfusok, szociológusok és közgazdászok alkothatják, kétharmadrészt a Statisztikai Hivatalon kívülről.

2017 végére derülhet ki, hogy miként zajlik majd a legközelebbi népszámlálás. A Statisztikai Hivatal előzetesen a kombinált adatgyűjtés felé hajlik, ami azt jelenti, hogy a hagyományos megkérdezés mellett állami intézmények adatbázisait is igénybe vennék. Ez azonban számos kérdést vet fel, és legnagyobb korlátja a nyilvántartások állapota. Benkovičová elmondása szerint gondot okozhat, hogy a nyilvántartások nem tartalmazzák a teljes lakosságot, és azok nincsenek összekapcsolva. Emellett több időt vehet igénybe az adatok feldolgozása, mégpedig abból kifolyólag, hogy összegezni kell azokat.

Benkovičová szerint hagyományos modell mellett az szól, hogy azáltal a legkisebb települések s érdekes adathoz juthatnak.

SME/TASR/para

Címkék: népszámlálás