Egyre több a fizetésképtelen cég – Lengyelország és Szlovákia viszont jobban teljesít

2014. április 30. - 09:55 | Belföld

Kelet-Közép-Európában a fizetésképtelenségi eljárások száma tavaly újabb rekordra, 70 ezerre nőtt  - derül ki a Coface hitelbiztosító legfrissebb elemzéséből.

A csőd-, a felszámolási és végelszámolási eljárásokat magában foglaló fizetésképtelenségi eljárások száma egyaránt emelkedett a térségben, Magyarországon az összes vállalkozáshoz képest a fizetésképtelen cégek arányát mutató fizetésképtelenségi ráta 2,3 százalékos volt.

A Coface elemzése szerint az elmúlt évben komoly kihívásokkal kellett megküzdeniük a kelet-közép-európai vállalatoknak. A régió országaiban az egyébként is gyenge gazdasági helyzet tovább romlott, a költségvetési hiány lefaragását célzó kormányzati intézkedések féken tartották a lakossági fogyasztást, a szigorodó hitelfeltételek pedig visszafogták a hitelek iránti keresletet.

Az eurózónában bekövetkezett gazdasági lassulás különösen érzékenyen érintette a régió országait, mivel a legjelentősebb exportpiacukról van szó - mutatnak rá a Coface elemzői.

A kedvezőtlen környezet miatt nőtt a fizetésképtelenségi eljárások száma a régióban, amely már 2012-ben rekordszinten volt. A Coface összesítése szerint 70 ezer gazdálkodó szervezet vált fizetésképtelenné, ami az országokra vetítve átlagosan 9 százalékos emelkedés. A régióban a fizetésképtelenségi ráta 1,2 százalékos volt, szemben a 2012-es 0,94 százalékkal.

Az elemzés alapján Románia 6,44 százalékos fizetésképtelenségi rátát ért el, ez volt a legmagasabb a régióban, ami több mint 27 ezer eljárást takar. Magyarországon 13,5 ezer fizetésképtelenségi eljárást regisztrált a Coface tavaly, ez 2,3 százalékos fizetésképtelenségi rátának felelt meg. Csehország pedig 883 fizetésképtelenségi eljárással, 0,72 százalékos rátával zárta az elmúlt évet.

Lengyelország és Szlovákia jobban szerepelt, előbbi 883 eljárással, 0,05, utóbbi pedig 507 eljárással 0,09 százalékos eredményt ért el. Bulgáriában 834 fizetésképtelenségi eljárás indult, ami 0,21 százalékos fizetésképtelenségi rátát jelent, míg Horvátországban 2,02 (3186 eljárás), Litvániában 1,67 (1517 eljárás), Szlovéniában 0,54 (994 lejárás), Lettországban 0,36 százalékos (818 eljárás) volt a mutató. (Szerbiára hivatalos adatok híján becslést adott a Coface, amely szerint 7,61 százalékos volt a ráta közel 8500 eljárás megindítása mellett.)

A Coface összegzése szerint a régióban a legstabilabb, azaz legkevésbé kockázatos ágazatok közé tartozott az oktatás, az információtechnológia és az egészségügy. Ezek mellett a stabil ágazatok közé sorolták az energiaipart és a gépgyártást (motorgyártást). A legkockázatosabb szektorok közé került az élelmiszeripar, a biztonságtechnika, a turizmus és a szállítmányozás, és textilipar.

A Coface szakértői Magyarországgal kapcsolatban kiemelték, hogy a csődszabályozás egyelőre nem váltja be a hozzá fűzött reményeket. Egyre több csődeljárás indul ugyan, de marginális a sikerrel záruló eljárások száma. A felszámolási eljárások száma is nőtt, kedvező, hogy itt az eljárások felgyorsultak a szabályok egyszerűsítése miatt. A Coface megítélése szerint a legkedvezőtlenebb folyamat a kényszertörlések számának drasztikus emelkedése, ami a fizetésképtelen cégek felszámoláson kívüli, ellenőrizetlen kivezetését jelenti a piacról.

mti/para