MALINA HEDVIG-TÜNTETÉS

2014. április 30. - 18:56 | Belföld

Becslések szerint mintegy öt-hatszáz fős tömeg gyűlt össze szerdán kora este a pozsonyi Vármegyeház téren azon a tüntetésen, amelyet a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala civil ernyőszervezet hirdetett meg a 2006-ban Nyitrán megvert egykori diáklány, Malina Hedvig mellett azt követően, hogy a nő ellen hamis tanúzás miatt vádat emelt a szlovák főügyészség.

MALINA HEDVIG-TÜNTETÉS

A tüntetők "Igazságot Hedvignek", "Ma Hedvig, holnap te" és hasonló feliratú transzparenseket emeltek a magasba. Soraikban több ismert szlovákiai magyar közéleti személyiséget és a felvidéki magyarság politikai érdekképviseletének képviselőit is látni lehetett. A rendezvényen felszólalók magyarul és szlovákul egyaránt elhangzó beszédeikben felidézték a Hedviggel történteket és bírálták a szlovák hatóságokat és az igazságszolgáltatást.

Malina Hedvig ellen - akit vallomása szerint 2006-ban Nyitrán még diáklányként megvertek, mert magyarul beszélt az utcán - azért emeltek vádat, mert ügyében a rendőrség arra a következtetésre jutott, hogy a megverése nem történt meg, vagy nem úgy, ahogy vallotta.

Bár az MKP és a Híd politkusai is részt vettek a tüntetésen, szóhoz nem jutottak, a szervezők kikötötték, hogy politkusok nem mondhatnak beszédet a helyszínen. A felszólalók között volt Tokár Géza,, a Szlovákiai Magyar Kerekasztal szóvivője, Batta István lelkész, zsinati tanácsos, Zuzana Wienk - Aliancia Fair-play, Eugen Korda - újságíró, Sándor Anna - pedagógus, Voda Zsófia a nyitrai diákhálózatot képviselte, Oľga Bindasová az emberi jogi biztos hivatalától, Miroslav Kusý Szlovákiai Helsinki Bizottság nevében, Mézes Rudolf (Csemadok – Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége), Vrabec Mária oknyomozó újságíró, a Hedvig c. Könyv szerzője, majd Holop Zsóka felolvasta Malina Hedvig levelét az összegyűltekhez.

Megjelentek az SNS provokatőrei is

Rafael Rafaj, az SNS, azaz a Szlovák Nemzeti Párt alelnöke is részt vett azon – a hatóságok által nem engedélyezett – ellentüntetésen, amelyen a Malina Hedvigért meghirdetett demonstráció ellen fejezték ki nemtetszésüket az SNS fiataljai.

A Szlovák Nemzeti Párt szerint a a Malina Hedvigért meghirdetett tüntetés egy magyarkodó, etnicista, a szlovák hatóságokra és bíróságokra nyomást gyakorló akció.

Rafaj, az ellentüntető   -Somogyi Tibor felvétele

Nyolc év

Hedvig ügye már majdnem nyolc éve húzódik, miután 2006. augusztus 25-én az akkor 23 éves diáklányt Nyitrán két férfi megverte, vallomása szerint azért, mert az utcán magyarul beszélt. Az ügy vizsgálatát még az év szeptemberében lezárta a rendőrség, arra a következtetésre jutva, hogy az eset nem történt meg, vagy nem úgy, ahogy a nő vallotta. 2007. májusában Malina Hedvig ellen hamis tanúzás vádjával eljárást indított a főügyészség. Ennek az ügynek a vizsgálatát az ügyészség csaknem hét év után, idén januárban zárta le, azzal, hogy az ügyben várhatóan vádemelési eljárást kezdeményez majd.

Közben 2012. februárjában a Radičová-kormány nyilatkozatban fejezte ki sajnálkozását az ügy miatt, és elismerte, hogy sérülhettek Malina Hedvignek az Emberi Jogok Európai Egyezményében rögzített jogai. Amennyiben Ivan Gašparovič a Radičová-kormány idején megválasztott főügyész-jelöltet, Jozef Čentéšt nevezte volna ki Főügyészség élére, az ügyet már minden bizonnyal lezárták volna, és az eset végkifejlete feltehetően egész máshogy alakul...

para/mti