Turisták tiltakoztak a Tátra további beépítése ellen

2014. május 1. - 16:25 | Belföld

A csoport szerint a beépítések károsítják a Tátrai Nemzeti Parkot.

Turisták tiltakoztak a Tátra további beépítése ellen

Ótátrafüredről a Kő-pataki-tóig vonult ma azon turisták menete, akik tiltakoznak az ellen, hogy további tátrai területek legyenek beépítve. A mintegy 35 turistából és természetvédőből álló csoport tiltakozik a befektetők további építkezései ellen, mondván, ha ez tovább folytatódik, a Tátrai Nemzeti Parknak a léte is megkérdőjeleződik.

A szervezők felhívták a figyelmet a Nemzetközi Természetvédelmi Szövetség álláspontjára, mely szerint ha a beépítés tovább folytatódik, akkor a terület elveszti a nemzeti park – státuszt, mert alacsonyabb kategóriába sorolják be.

„A nemzeti park definíciója azt jelenti, hogy területén mindenféle tevékenység a természetvédelemnek rendelődik alá. A XXI. században viszont olyan emberi tevékenységeknek vagyunk itt tanúi, amelyek károsítják és pusztítják a természetet“ – mondta el a szervezők részéről Mária Sendecká.

A tiltakozó petíció aláírói nem csak a nyilvánosságot szólították meg, hanem az illetékes hivatalokat is – mondván, gondolkodjanak el felelősséggel arról, milyen környezetet hagynak maguk után unokáiknak és utódaiknak.

TASR, -para

Címkék: természetvédelem