Simon: A kormány a kommunizmust is meghazudtoló korrupciónak ad teret

2014. május 2. - 14:54 | Belföld

A kormány új földtörvény-javaslata egyszerűen botrányos. A külföldiek egy egyszerű trükkel ezután is vásárolhatnak termőföldet, erdőhöz pedig még ennél is könnyebben juthatnak hozzá. Indul a Tátra kiárusítása?

Simon: A kormány a kommunizmust is meghazudtoló korrupciónak ad teret

A mezőgazdasági minisztérium által kidolgozott új földtörvény-tervezetet a múlt héten hagyta jóvá a kormány. Simon Zsolt (Híd) korábbi mezőgazdasági miniszter véleménye szerint a törvénytervezet megkárosítja azokat a szlovákiai lakosokat, akik termőföldet birtokolnak.

"A kormány szándéka a propaganda, és nem a termőföldek védelme. Ezzel a törvénnyel büntetik a vidékieket, akik nem szavaztak Ficóra" - mondta pénteki sajtótájékoztatóján Simon Zsolt. A Híd alelnöke szerint a törvénytervezet több szempontból is botrányos. Teret ad a kommunizmus idejéből ismert korrupciónak, ráadásul egy szó sem esik benne az erdőkről.

A kormány által már jóváhagyott tervezet egyáltalán nem foglalkozik az erdőkkel. Szlovákia 1,9 millió hektár termőfölddel, és 2,1 millió hektár erdővel rendelkezik, és az erdők külföldiek általi megvásárlását az új törvényben semmilyen eszközzel nem gátolnák.

"A termőföldeket elvileg megvédi, de a Tátrát, a Fátrát, vagy bármelyik szlovákiai hegységet csak nyugodtan vásárolják meg a külföldi befektetők" - magyarázta Simon, hogyan néz majd ki a gyakorlatban az új földtörvény, ha a parlament is megszavazza azt.

Simon Zsolt azt állítja, hogy az új törvény körülbelül 10 ezer mezőgazdászt helyez előnybe, és körülbelül kétmillió termőföld-tulajdonos érdekeit pedig egyáltalán nem tartja szem előtt.

"Az új törvény teljesen elértékteleníti a termőföldeket, mert ezeket a jövőben csak olyan mezőgazdászok vásárolhatnák meg, akik valamilyen formában kötődnek az adott régióhoz. Ez azt jelenti, hogy több száz érdeklődő helyett csak egy-két érdeklődő lesz a földekre, ez pedig kegyetlenül leveri a termőföldek árát" - hangsúlyozta a Híd politikusa.

Simon figyelmeztet: a földtulajdonosokat költségekbe verik, mert mielőtt eladják a termőföldet, szándékukat nyilvánosságra kell hozniuk. "Képzeljük el, milyen abszurd lenne, ha a mezőgazdasági minisztérium weboldalán közzé kéne tennünk, ha el akarjuk adni lakásunkat - az adás-vétel pedig csak ezután történhetne meg" - szemléltette Simon az abszurd helyzetet.

Korrupció

Az új földtörvény további botrányos hozadéka, hogy a termőföld eladásához szükséges engedélyt a járásban illetékes hivatalnok állítja ki az eladónak. Mivel ezek a hivatalnokok az esetek döntő többségében politikai jelöltek, a Smer-SD helyezte őket pozícióba, kétségbe ejtő, hogy ezek az emberek iránytják majd a földek adás-vételét. Ha a hivatal nem hagyja jóvá az adás-vételi szerződést, az egyszerűen érvénytelen lesz.

Zöldet kaptak a külföldiek

Simon szerint a Fico-kormány hatalmas tévedésbe esik, ha azt gondolja, hogy földtörvény-tervezettel megakadályozzák majd, hogy külföldiek termőföldhöz jussanak. "Az új törvényt rendkívül könnyű lenne kijátszani. Csupán elég alapítaniuk egy céget, és a külföldi befektetők onnantól szabadon vásárolhatnak meg bármilyen termőföldet" - nyilatkozta Simon Zsolt.

(parameter)