Atomenergiában, áramellátásban és hadiiparban is túlságosan függünk az oroszoktól

2014. május 13. - 14:06 | Belföld

A parlament védelmi bizottsága ezért feladatokat szabott a gazdasági és a honvédelmi miniszternek is.

 Atomenergiában, áramellátásban és hadiiparban is túlságosan függünk az oroszoktól

A parlament védelmi bizottsága feladatul adta Tomáš Malatinský gazdasági miniszternek, hogy azonnal keressen másik beszállítót is az atomerőművekben használt hasadóanyagokra. Ezeket jelenleg kizárólag Oroszországból szerezzük be, ugyanakkor Szlovákia áramellátásának kb. az ötven százalékát az atomerőművekben állítjuk elő. Daniel Lipšic képviselő szerint ilyen stratégiai ügyekben nem jó, hogy az oroszoktól függünk, főleg egy lehetséges konfliktus esetén.

Emiatt a bizottság Martin Glváč honvédelmi miniszternek is feladatul szabta, hogy NATO és EU-tagországokból szerezzen be katonai berendezéseket és technikát, mert ebben szinte kizárólag Oroszországtól függünk. Főleg a légi technika alapoz csak orosz ellátásra. A bizottság keddi ülésén olyan döntés is született, hogy Szlovákia az Adria gázvezeték kibővítésében is érdekelt legyen – ne csak az orosz földgáztól függjünk. Az állam tárgyaljon a gázszállítókkal is a szerződések meghosszabbításáról is, hogy krízis esetén legyen elég nyersanyaga és fűtőanyaga az országnak, ne legyen egyetlen szállítónak sem kiszolgáltatva.

Malatinský miniszter szerint van olyan közös porjektje Szlovákiának az atomenergiát gyártó országokkal, hogy képesek lennénk az atomerőműveket üzemeltetni még akkor is, ha az oroszok nem szállítanának hasadóanyagot. Szerinte ha ez bekövetkezne, akkor egy évig még önellátóak lennénk és a többi állam is segítene a nyersanyagbehozatalban. Glváč miniszter arról tájékoztatott, Lengelországgal és Csehországgal is együttműködünk a hadiiparban, szerinte nem lenne komolyabb baj, ha Oroszország nem szállítana katonai technikát. A minisztérium uniós és NATO-tagországokkal is tárgyal a forrásokról, a légierő új koncepciója is több beszállítóval számol, ráadásul idén a hadsereg kétszer annyi pénzt kapott fejlesztésre, mint tavaly.

TASR, -para