Szcientológusokat pénzel az adófizetők pénzéből a Smer szcientológusa!

2014. május 14. - 08:45 | Belföld

Az Értékpapírok Központi Letéténél (Centrálny Depozitár Cenných Papierov - CDCP), amely az Értékpapírtőzsdén keresztül a Nemzeti Vagyonalap tulajdonát képezi, nyitott kapukra találhatnak a szcientológusok - írja a SME.

Szcientológusokat pénzel az adófizetők pénzéből a Smer szcientológusa!

A szektához köthető cégek ugyanis gyanús módon lebonyolított állami tendereken keresztül súlyos állami pénzekhez jutnak általa.

A CDCP igazgatói posztjára a jelenlegi Fico-kormány nevezte ki Martin Wiedermannt, aki a márciusi elnökválasztás második fordulója előtt elismerte, hogy a szcientológia híve. Mindezt azután, hogy Robert Fico biztonsági kockázatként hívta fel a figyelmet a szcientológiához köthető személyekre, és ezzel gyanúsította választási ellenfelét, a később győztes Andrej Kiskát is.

Szcientológiai képzés az alkalmazottaknak?

Idén januárban különös tendert bonyolított le a CDCP-nél Martin Wiedermann. Először 4 ezer euróért rendelt meg egy képzést az alkalmazottai számára. A képzést végző cég kiválasztására a piackutatás módszerét választotta, ami azt jelenti, hogy a CDCP választotta ki a három lehetséges beszállítót, majd közülük az egyik mellett döntött. A győztes a Business Success Slovakia nevű társaság lett.

"Az általunk közvetített menedzseri metódusok L. Ron Hubbard amerikai író, humanista, feltaláló, az emberi elme ismerőjének monumentális életművére épülnek" - írja a kiválasztott cég saját honlapján. Mint ismert, Hubbard volt a szcientológiai szekta megalapítója. A győztes cég alapítója Pavol Timko, akit a média a szcientológiai egyik legfőbb szlovákiai képviselőjeként ismer.

A tender második helyezettje Ondrej Eršek volt, aki Facebook oldalán munkaadójaként a Business Success Slovakiát tüntette fel, feleségével együtt pedig nyíltan is vallják, hogy kötődnek a szekta tanaihoz.

A tender harmadik helyezettje egy bizonyos Consult Point nevű cég lett, amely sajtá weboldalán szintén L. Ron Hubbard életművére és tanításaira hivatkozik.

Újabb szcientológiai tender

A CDCP ezt követően márciusban hasonló irányultságú cégeket választott ki egy újabb, 19 900 eurós tenderre, amelyet a Kolateral nevű cég nyert meg, Martina Slneková Stocker vezetésével. Ő regisztráltatta korábban a aplikovanascholastika.sk cmű weboldalt, amely hivatalosan is a szcientológusok által alapított honlap.

A tender második helyezettje az Awell nevű cég volt, amelyet Slneková nővére, Erika Botlíková vezet. A harmadik pedig a Martin Jurišič vezette Ignug. Egy ugyanilyen nevű egyén szervezett 2007-ben A szcientológiai egyház önkéntes hívei címmel különböző akciókat, és például a Kormányhivatal előtt is sátrat bontottak.

A CDCP ez esetben is "piackutatás" útján választotta ki a beszállítókat, majd döntött a győztesről. "A cégek megszólításakor nem vizsgáltuk, ki mihez kötődik, ellenben azt vizsgáltuk, milyen eredményeket értek el, és hogy a kért szolgáltatásokat milyen terjedelemben nyújthatják" - reagált a SME kérdésére Wiedermann. Hozzátette, hogy a törvények szerint jártak el, és ezért nem kíván lemondani.

A Smer által irányított Nemzeti Vagyonalap Wiedermann "leleplezését" követően szakértőként írta le őt, és kiállt mellette. A CDCP közbeszerzéseit nem kommentálta a vagyonalap szóvivője, Miriam Žiaková. Annyit közölt, hogy nem a vagyonalap nevezi ki, vagy váltja le a CDCP igazgatóját. Az anyacége tulajdonképpen az Értékpapírtőzsde, amelynek mintegy 75%-át ugyanakkor a vagyonalap birtokolja.

Az Értékpapírtőzsde kedden nem válaszolt a SME kérdéseire, mindössze annyit közöltek, hogy egyetértenek a vagyonalap álláspontjával.

A Nemzetbiztonsági Hivatal ugyancsak nem válaszolt a kérdésre, vajon biztonsági kockázatot jelent-e, ha a CDCP-t szcientológus vezeti, és állami megrendeléseket ad szintén a szcientológiához köthető cégeknek. Szóvivőjük, Blažena Zimanová csak annyit közölt, hogy nem ők a megfelelő szerv, akiknek erre reagálniuk kell.

A nemzetbiztonságiak főnöke Jozef Magala, aki Robert Fico közeli munkatársa.

SME/para