Bizottság előtt hallgatná meg az ellenzék a Smer szcientológusát

2014. május 16. - 09:01 | Belföld

Parlamenti bizottság előtt hallgathatják meg Martin Wiedermannt, az Értékpapírok Központi Letétének (CDCP) igazgatóját.

Bizottság előtt hallgatná meg az ellenzék a Smer szcientológusát

Wiedermann korábban, amikor Robert Fico az elnökválasztás második fordulója előtt a szcientológiai szektához való kötődéssel vádolta meg választási ellenfelét, Andrej Kiskát, elismerte, hogy ő maga kötődik a szcientológusokhoz. A CDCP a Nemzeti Vagyonalap többségi tulajdonába tartozik, amelyet a Smer jelöltjei irányítanak. Kiderült az is, hogy a CDCP-nél számos gyanús tendert folytattak le, amelyeken a törvényt megkerülve gyakorlatilag csak a szcientológiához köthető cégek vehettek részt, értelemszerűen így a győztes is közülük került ki.

Éppen erre kellene magyarázattal szolgálnia a parlament gazdasági bizottsága előtt Wiedermannak. A bizottsági meghallgatására tett javaslatot annak elnöke, Ján Hudacký (KDH), illetve két tagja, Juraj Miškov (Nova) és Jozef Mikuš (SDKÚ).

Hudacký közölte, hogy Wiedermannak személyesen kellene megmagyaráznia a tendereket, ugyanakkor a bizottsági ülés összehívását már csak az európai parlamenti választások (május 24.) utáni időpontra tervezi.

Miškov szerint a gyanús tenderek a klientizmus kirívó esetei, és ő szívesen látná a bizottsági meghallgatáson a vagyonalap vezetőjét is, aki pedig azt állította, hogy nem tud semmit tenni Wiedermannal.

SME/para