Malatinský: Szlovákiának szeptemberig van gáztartaléka

2014. május 18. - 15:31 | Belföld

A gazdasági miniszter szerint Ausztiából és Cehországból is kaphatunk gázt.

Malatinský: Szlovákiának szeptemberig van gáztartaléka

Tomáš Malatinský szerint Vladimir Putin kijelentése, miszerint, ha Ukrajna júniustól nem fizet havi összeget előre a gázszállításokért, akkor az európai gázszállítás is leállhat, Szlovákiára nem vonatkozik, mert ez nem értinti a Szlovákiának előre leszerződött mennyiséget. Erről a miniszter a Szlovák Televízió Öt perccel tizenkettő előtt c. vasárnapi műsorában beszélt.

Juraj Miškov, volt gazdasági miniszter, a NOVA parlamenti képviselője viszont bírálta a kormányt, mert szerinte nem tudatosítja, hogy az ország fennállása óta a legnagyobb biztonsági veszély előtt áll és a vezetés homokba dugja a fejét.

Malatinský ezzel nem ért egyet, mert 2oo9, az első gázválság óta sokat tettünk a biztonságos ellátásért, nagyobb gáztározókat építettünk például. A miniszer szerint folyik ezek fokozatos feltöltése, jelenleg 2 milliárd köbméter gáz van a tározókban. Az SPP 99o milliárd köbméterrel rendelkezik, a számítások szerint szeptemberig van az országnak gáztartaléka.

Ezen felül Csehországból és Ausztrián keresztül 5 milliárd köbméter gázt tudunk importálni – mondta a gazdasági miniszter.

Juraj Miškov viszont arra figyelmeztetett, a lakosság 1, 6 milliárd köbméter gázt használ el, a többi az iparé. Úgy véli, az iparnak már nem jutna gáz, ha csak a tartalékokra hagyatkoznánk és leállna az Ukrajna felől érkező szállítás. Épp ezért törvényt szeretne elfogadtatni arról, hogy válsághelyzet esetén a tartalék tárolókból csak a lakossági fogyasztók kaphassanak gázt. Miškov nem hisz az európai energetikai együttműködésben, mert szerinte mindenki csak a saját nemzeti érdekeit nézi. Úgy véli, Szlovákiának mihamarább meg kell szüntetni Oroszországtól való függőségét az energiahordozók területén mert ez csaknem 1oo százalékos.

A gazdasági miniszter viszont a visegrádi négyek energetikai együttműködését látja járható útnak, a V4-ek energetikai integrációját.

TASR, -para