Fico: adócsökkentésről ősszel döntünk

2014. május 25. - 15:38 | Belföld

Bugár Béla szerint ez tulajdonképpen szemfényvesztés.

Fico: adócsökkentésről ősszel döntünk

Arról, hogy a hozzáadottérték-adó a jelenlegi 2O százalékról 19 százalékra csökkenjen, és ezt a jövő évben be is vezessék, a miniszterelnök szerint leghamarább ősszel születhet döntés. Minderről Robert Fico miniszterelnök beszélt vasárnap a TA3 hírtelevízió műsorában.

Az a törvény, mely szerint automatikusan csökken a hozzáadottérték-adó, ha a közszféra deficitje 3 százalék alá esik, még érvényben van, az előző kormány hagyta jóvá, és eddig nem változtatta meg a jelenlegi kabinet sem – taglalta a miniszterelnök.

Az EUROSTAT nemrég azt igazolta, hogy a szlovákiai deficit tavaly a nemzeti bruttó össztermék GDP – 2,77 százalékára csökkent.

Ugyanakkor egy olyan számítási mechanizmus bevezetése várható, amely megváltoztatná az államháztartási gazdálkodás végeredményeit. „-Őszre új módszer várható, elképzelhető, hogy ennek alapján nem 2,77 százalék, hanem 3,OO1 lesz az eredmény, kivárjuk az őszt, az lesz a meghatározó, hogy ehhez miképp állunk hozzá“- jelentette ki az adócsökkentéssel kapcsolatban a miniszterelnök. Fico hozzátette, míg az adóemelés rögtön megmutatkozik az árak növekedésében is, az adócsökkentésnek nincs ilyen hatása. Ugyanakkor az államnak az adókból kb. 22O millió eurós bevételkiesése van. „-Mi a deficitet három százalék alá szorítottuk, valahogy rendeznünk kell ezt a gondot. Kivárjuk az őszt, és eldöntjük, miként állunk hozzá a megoldáshoz“ – mondta Fico.

Bugár Béla, aki a Híd elnökeként vett részt a műsorban, és akinek pártja az előző kormány része volt, úgy fogalmazott, anno nekik nem volt más választásuk, mint hogy konszolidálják a pénzügyi helyzetet, mert Fico első kormánya óriási, nyolc százalékos államháztartási hiányt hagyott rájuk, ezt muszáj volt lefaragni. Bugár szerint a hozzáadottérték-adó egy százalékponttal emelése kb. 2OO milliót hozott az államkasszának, de ez nem mutatkozott meg nagyon az árak növekedésében. Bugár szerint már látszik, hogy az automatikus adócsökkentésről szóló törvényt ki szeretné játszani a kormány. „-Megvárják az őszt, és majd akkor azt mondják, hogy az új módszer szerint nem 3 százalékos a deficit, hanem 3,1 százalékos – tehát nem fog kelleni betartaniuk a törvényt, és nem fognak adót csökkenteni“- figyelmeztetett Bugár Béla.

Robert Fico ugyanakkor azt is közölte, nincs értelme, hogy a kormány a következő két évben újabb adókat vezessen be, de a pénzügyi konszolidációnak folytatódnia kell.

TASR, -para