EP-VÁLASZTÁS: Három nő képviseli Szlovákiát Brüsszelben

2014. május 26. - 16:36 | Belföld

Tíz a háromhoz – ebben az arányban oszlanak el az európai parlamenti székek a szlovákiai EP-képviselők és képviselőnők között. Az arány a férfiaknak kedvez.

EP-VÁLASZTÁS: Három nő képviseli Szlovákiát Brüsszelben

Három hölgy fogja képviselni Szlovákiát Brüsszelben, mégpedig - Monika Flašíková Beňová (Smer-SD), Anna Záborská (KDH) és Jana Žitňanská (Nova, KDS, OKS). A további tíz helyet férfiak foglalják majd el: Maroš Šefčovič, Boris Zala, Vladimír Maňka (mind Smer-SD), Miroslav Mikolášik (KDH), Ivan Štefanec, Eduard Kukan (mindketten SDKÚ-DS), Branislav Škripek (OĽaNO), Nagy József(Híd), Richard Sulík (SaS) a Csáky Pál (Magyar Közösség Pártja).

Flašíková Beňová, Záborská, Zala, Maňka, Mikolášik és Kukan eddig is európai parlamenti képviselők voltak. Šefčovič, Žitňanská, Škripek, Nagy, Sulík, Štefanec és Csáky először utaznak Brüsszelbe mint EP-képviselők. Šefčovič EU-biztosként tevékenykedett ez idáig, most is ezt a munkakört szeretné betölteni.

Szlovákia tizenhárom EP-képviselőjét május 24-én, szombaton választották meg. A szavazáson a voksolásra jogosulta csupán 13,05 százaléka vett részt, legkevesebben az Európai Unióban és Szlovákia eddigi történelmében is.

A választásokat a Smer-DS nyerte meg a szavazatok 24,09 százalékával, második helyen végzett a KDH 13,21 százalékkal, a harmadik legtöbb szavazatot az SDKÚ kapta (7,75 százalék), őket követi az OĽaNO (7,46 százalék), a NOVA-ra a voksok 6,83 százaléka érkezett, az SaS-ra választáson résztvevők 6,66 százaléka tette a voksát, a Magyar Közösség Pártja 6,53 százalékot szerzett, a Híd párt 5,83 százalékot.

TASR/para

Címkék: EP-választás