EP-VÁLASZTÁS - Régi-új képviselők térhetnek vissza a parlamentbe - köztük Pfundtner Edit és Vörös Péter

2014. május 26. - 09:37 | Belföld

A törvény szerint a szlovák parlamentből az európaiba távozó képviselők helyét pótképviselőik veszik át.

EP-VÁLASZTÁS - Régi-új képviselők térhetnek vissza a parlamentbe - köztük Pfundtner Edit és Vörös Péter

Ezáltal számos visszatérhet a parlamentbe számos régi-új képviselő, akik egy korábbi ciklusban már ültek ott, de a legutóbbi választások során nem kerültek be.

Két képviselőt "cserél" a Híd párt. Egyikük az EP-be távozó Nagy József, akinek helyét a 2012-es parlamenti választási eredmények alapján Vörös Péter veheti át. Ugyanakkor már ezt megelőzően ismert volt, hogy miután Andrej Hrnčiar lemond képviselői mandátumáról, hogy csatlakozzon Radoslav Procházka új pártformációjához, Pfundtner Edit is visszatérhet a parlamentbe.

Az SaS listájáról az EP-választáson harmadik helyről "felkarikázott" Richard Sulík helyét a párt menedzsere és korábbi képviselője, Jana Kiššová veheti át.

Branislav Škripek (OĽaNO) sikere megnyitotta a parlament kapuját Jana Šípošová előtt, aki a Segítség az erőszak áldozatainak (Pomoc obetiam násilia) nevű szervezet vezetője, emellett Erika Jurinová (OĽaNO) parlamenti alelnök asszisztense.

Változás előtt áll a KDH frakciója is. Radoslav Procházka, aki már korábban kilépett belőle, és függetlenként tevékenykedett, nemrég bejelentette, hogy lemond képviselői mandátumáról. Helyette Marián Radošovský, a párt nyitrai kerületi szervezetének elnöke, korábbi képviselő ülhet a parlament padsoraiba.

Ugyancsak korábban távozott már a KDH-frakciójából Jana Žitňanská, de a parlamenti képviselői helye csak most üresedik meg, miután a Nova színeiben bejutott az EP-be. Az ő helyét a parlamentben Jozef Bobík, a KDH kassai kerületi tanácsának elnöke veheti át.

Vissztérhet a parlamentbe Eugen Jurzyca, az SDKÚ-DS korábbi oktatásügyi minisztere is, aki Ivan Štefanec helyét veszi át.

TASR/para