39 bejelentésből eddig 1 volt megalapozott a kisebbségi nyelvtörvény megsértésében

2014. május 28. - 14:45 | Belföld

A 2013-as évben 39 bejelentéssel foglalkozott a Kormányhivatal a kisebbségi nyelvhasználati törvény megsértése kapcsán.

A törvény megsértése azonban csak egy esetben volt megalapozott - ez derül ki a kisebbségek helyzetéről szóló 2013-as kormányjelentésből, amelyet szerdán hagytak jóvá.

A jelentés szerint törvénysértést azzal követtek el, hogy egy hivatali döntést nem adtak ki egy bizonyos kisebbség nyelvén. A Kormányhivatal azonban megállapította, hogy az erre való figyelmeztetés után azonban megoldódott az ügy.

Két beadvány a nyelvhasználati törvény vasútállomásokon történt megsértését érintette, mégpedig Dióspatonyban és Zselízen. Az előbbi esetet még vizsgálják, a másodikban azonban a Kormányhivatal nem tapasztalt törvénysértést.

Összesen 36 beadványt nyújtott be a kisebbségi nyelvhasználati törvény megsértése ügyében a csallóközcsütörtöki Pro Civis polgári társulás. Ezek a nyelvtörvény előírásainak különböző benzinkutakon történt megsértésével foglalkoznak. A többségüket még vizsgálja a hivatal, néhány esetben viszont már a töltőállomások is cselekedtek.

A jelentés tartalmazza azt is, hogy a tavalyi évben egy nemzeti kisebbség történelmi és kulturális hagyományait ápoló múzeum a felsővízközi (Svidník) Ukrán Kultúra Múzeuma volt, amelyet az év során 20 851-en látogattak meg.

A jelentés megállapítja azt is, hogy tavaly összesen 167 újság és folyóirat jelent meg a nemzeti kisebbségek nyelvén, a legtöbb, 43 magyarul.

TASR/para