Gašparovič belekötött a szlovák euroképviselőkbe, szerintük viszont jobb lenne, ha inkább már meg se szólalna

2014. május 28. - 08:26 | Belföld

A leköszönő államfő amiatt bírálta a szlovák EP-képviselőket, hogy szerinte keveset kommunikálnak a polgárokkal.

Gašparovič belekötött a szlovák euroképviselőkbe, szerintük viszont jobb lenne, ha inkább már meg se szólalna

"Ezek a hölgyek és urak megválasztásuk után európaiak lettek, és már nem érdekelte őket a hazájuk" - jegyezte meg Ivan Gašparovič Miloš Zeman cseh államfővel közösen megtartott sajtótájékoztatóján Prágában. Úgy véli, hogy évente legalább négy alkalommal haza kellene látogatniuk Szlovákiába, és közvetlenül az embereknek elmondaniuk, hogy mit is ad számukra az Európai Unió.

"Hasonlóképpen legalább négyszer jelenteniük kellene a szlovák parlamentben és a kormány ülésein az Európai Parlamentben zajló cselekményről, amely érinti vagy érintheti Szlovákiát is" - fogalmazott.

Gašparovič szavai felháborítottak több euroképviselőt. Eduard Kukan (SDKÚ) azt mondta, hogy többet találkoznak a polgárokkal, mint azt az államfő javasolja. "Az ilyen marhaságot, hogy négyszer egy évben Szlovákiában kellene lennünk, nem fogom kommentálni" - fogalmazott Kukan. "Az elnök úr számára már nincs sok hátra az államfői székben... Jobban tenné ha ez idő alatt inkább már nem mondana semmit" - fűzte hozzzá.

Monika Flašíková Beňová (Smer), aki a 2009-es elnökválasztáson Gašparovičot támogatta, kijelentette, hogy az államfő öt év alatt egyszer sem találkozott az euroképviselőkkel. "Az ilyen embernek semmilyen erkölcsi joga nincs, hogy az euroképviselők munkáját megítélje" - húzta alá. Úgy véli, rendszersen kommunikál a polgárokkal.

"Azt ajánlanám az elnök úrnak, hogy tekintsen meg olyan modern vívmányokat, mint a Facebook. Az én oldalamon megtekintheti, hogy rendszeresen tartottam előadásokat iskolákon és rendszeresen találkoztam a polgárokkal" - mondta. "Hogy ő csak akkor látja az embereket, amikor megnyitja a Pezinská Baba c. versenyt, az az ő problémája..." - szögezte le.

Gašparovič utoljára látogatott Csehországba megbízatási ideje letelte előtt. Cseh kollégájának átadta a legmagasabb állami kitüntetést, a Fehér Kettőskereszt Rend első osztályú érdemérmét. Zeman a sajtótájékoztatón azt nyilatkozta, hogy elszomorítja, hogy már nem Gašparovič lesz az államfő.

Gašparovič közölte azt is, hogy a mandátuma letelte után sem szeretne távozni a közéletből, azt viszont kizárta, hogy egy párt színeiben tevékenykedne tovább. "Vannak saját elképzeléseim, és kaptam is már ajánlatokat tanácsadói, konzulensi pozícióra" - jegyezte meg.

SME/para