Hamisságszolgáltatás: Žitňanská az alkotmánymódosítás elutasítására szólította fel a KDH-t is

2014. május 28. - 12:41 | Belföld

Lucia Žitňanská (Híd) szerint a Smer a Legfelsőbb Bírsóság elnökének megválasztásánál is megmutathatta volna, ha tényleg változást akar.

Lucia Žitňanská felszólította az ellenzék képviselőit a KDH-val egyetemben, hogy a parlamentben ne támogassák Pavol Paška és Pavol Hrušovský közös javaslatát az alkotmány igazságszolgáltatást érintő módosítása kapcsán. Szerdai sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy az ellenzéknek nem szabadna felülnie az igazságszolgáltatás Smer által hangoztatott megtisztításának tervére.

"Ha szeretett volna valaki az igazságszolgáltatás megtisztításához hozzájárulni, volt alkalma ezt megtenni Szobráncon a Legfelsőbb Bíróság elnökének megválasztásakor. A kormány ezt nem tette meg. A Smer jelöltjei szavaztak Štefan Harabinra is. A Híd ezért nem támogatja az alkotmánymódosítást" - közölte.

Hangsúlyozta azt is, hogy a jelzett módosítás az általa a Radičová-kormány idején elindított, nyílt igazságszolgáltatás koncepciójával szembemegy. "A Nemzetbiztonsági Hivatal bírókról alkotott jogalapját a Bíró Tanács zárt ajtók között értékeli majd ki. Politikusok és bírók 18 jelöltje indoklás nélkül dönthet, mivel a Bírói Tanácsnak nem kell közzétennie az indoklást" - közölte.

Rámutatott egy módosító javaslatra is, mely szerint a személyi kérdésekben való döntést ezentúl szintén titkos szavazással hozhatják meg. "Štefan Harabint a közvélemény által hosszú éveken át gyakorolt nagy nyomás törte meg. Ez a nyomás hatékony volt, hiszen a nyílt igazságszolgáltatás koncepciója is beindult, például a Bíró Tanács nyilvános tárgyalásait illetően" - fogalmazott.

Žitňanská bírálta a módosításról való tárgyalás folyamatát is. Közölte, hogy rengeteg módosítást terjesztettek be hozzá, amit viszont csak az utolsó pillanatban kaptak meg, így esélyük sem volt áttanulmányozni.

Az alkotmánymódosításról szerdán tanácskozik a parlament. Jóváhagyásához 90 szavazatra van szükség, ami a Smernek és KDH-nak együtt megvan.

TASR/para