A KDH csendben tolja a Smer szekerét, az ellenzék szerint ez botrányos!

2014. május 28. - 09:59 | Belföld

Robert Fico korábban az összes párt megegyezéséről beszélt az igazságszolgáltatást érintő alkotmánymódosítás kapcsán, ám a KDH már csendben lepaktált velük.

A KDH csendben tolja a Smer szekerét, az ellenzék szerint ez botrányos!

A Smer és a KDH kedden váratlanul befejezte az alkotmánymódosításról folytatott tanácskozást. Várhatóan szerdán közösen tárgyalják azt meg, az ellenzék nélkül.

"Készek vagyunk együttműködni az ellenzékkel, mivel ezek fontos dolgok" - fogalmazott februárban Robert Fico, amikor előterjesztette a javaslatot. Hozzátette, hogy széles politikai egyezséget szeretne ebben a kérdésben.

Most azonban már minden másképp áll, a Smer bejelentette, hogy a KDH-val lezárták a tanácskozást, és a programpontot azonnali hatállyal beiktatták a parlamenti ülésszak napirendi pontjai közé.

"Ez botrányos. Láthatóan szeretnék elkerülni a nyilvános vitát" - jelentette ki Lucia Žitňanská (Híd).

A korábbi igazságügy-miniszter elmondta, hogy a javaslat végső formáját az utolsó pillanatig meg sem mutatták, és az ellenzék képviselői csak a parlament alkotmányjogi bizottságának ülése előtt ismerkedhettek meg vele, amelyre kedden este hét órakor került sor.

Robert Madej (Smer) bizottsági elnök azonban ebben nem lát problémát. "Ha a képviselő asszonynak észrevételei vannak a javaslattal kapcsolatban, közölje csak őket" - reagált. Úgy véli, hogy a prioritások szempontjából normális folyamatról van szó.

A KDH szerint hónapokig egyeztettek, és miután megszületett az egyezség, nincs ok a halogatásra.

A javaslat ugyanakkor nem ment át a bizottsági ülésen. A Smer képviselőihez ugyanis két további képviselő voksára lett volna szükség, ám a KDH nem képviselteti magát a bizottságban. A bizottságnak ugyanakkor csak tanácsadói jogköre van.

A Smer viselkedése az alkotmány módosítása kapcsán elborzasztotta Miroslav Kadúcot (OĽaNO) is. "Úgy tudtam, am unkacsoport még folytatja a tevékenységét, de most megtudtam, hogy már befejezték" - fogalmazott.

A múlt hét előtti pénteken ülésezett a munkacsoport legutoljára. Kadúc akkor amiatt távozott, mert hibába tett észrevételeket, már akkor is késő volt. Žitňanská éppen emiatt nem is jelent meg.

Zuzana Wienk az igazságszolgáltatást figyelemmel kísérő Fair-Play Szövetségtől úgy látja, hogy a Smer arrogáns és átláthatatlan módon próbálja keresztülvinni javaslatát, ami Vlagyimir Putyin módszereire emlékeztet.

SME/para