Kutyatartók, figyelem: Még a tacskót is veszélyes ebnek tekintheti a törvény!

2014. május 29. - 16:00 | Belföld

Simon Zsolt (Híd) szerint legalábbis ilyen értelmezésre is lehetőséget ad a kutyatartásról szóló törvény módosítása.

Kutyatartók, figyelem: Még a tacskót is veszélyes ebnek tekintheti a törvény!

A parlament második olvasatba küldte a kutyatartásról szóló törvény módosítását, melynek indoklása szerint célja, hogy "az ember vagy állat épségére a magatartása miatt különösen veszélyes kutyafajták" tartását szigorítsa. A javaslat kidolgozója három smeres képviselő, Vladimír Jánoš, Magda Košútová és Tibor Lebocký.

A beterjesztők szerint a javaslatot az elmúlt időszakban elszaporodott, rendkívül súlyos, akár halálos kimenetelű kutyatámadások indokolták. Az ilyen kutyák gazdái számára emiatt szigorítják a kutya tartásának és sétáltatásának feltételeit. Ezen feltételek teljesítéséről ugyanis igazolást kell majd szerezniük a gazdáknak, amelyet pedig csak a területen jártas szakértők adhatnak ki. Az ilyen "szakértőknek" a földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztérium adhat megbízást tevékenységük folytatására. A jogszabály egyszersmind megemeli az annak megsértése esetén kiszabható pénzbírságokat is.

Tehát, amennyiben a javaslat a jelenlegi formájában átmegy, akkor például a veszélyesnek ítélt kutyát csak az ahhoz szükséges hivatali engedéllyel rendelkező személy vezethet az utcán. A szakmai alkalmasságot kinológiai képzés abszolválásával lehet megszerezni. És most figyeljenek: ha a "veszélyes kutya" gazdája nem rendelkezik ilyen igazolással, akkor a kutyát olyan személy gondjaira kell bíznia, aki igen.

A Smer képviselőinek javaslata számol azzal is, hogy az ilyen kutyákat csak "a tenyésztésükre alkalmas helyen lehet tenyészteni", vagy "olyan helyen tartani, amelyet a kutya őriz". Az ilyen helyeket egy megbízott személy hagyhat jóvá.

Annak a gazdának, akinek kutyája megtámadott egy embert vagy állatot, a támadástól számított 30 napon belül meg kell kezdenie a kinológiai képzést, hogy megszerezhesse az immár "veszélyessé" vált kutyájának tartásához szükséges igazolványt.

A hatályos törvények szerint veszélyes kutya az, amely anélkül támadott és harapott meg egy embert vagy okozott egyéb sérülést neki, hogy előzetesen rátámadtak agy provokálták volna, vagy önvédelemként, esetleg szükséghelyzetben cselekedett volna így. A módosítással ugyanakkor már az állatot hasonló körülmények közt bántalmazó kutya is automatikusan veszélyesnek minősül.

A törvény emellett megtiltja a kutyák bevitelét olyan helyekre, ahol valószínűsíthetően gyerekek is tartózkodhatnak, mint például sportpályákra, játszóterekre vagy oktatási intézményekbe. Ez alól olyan kutyák kaphatnak kivételt, amelyek speciális kiképzésen estek át. A kutyák beengedését ilyen helyekre a községek engedélyezhetik.

Simon Zsolt, a Híd parlamenti képviselője az ügy kapcsán a Paraméternek elmondta, hogy a parlament elé kerülő jogszabály veszélyes ebként kezeli a macskákat megtámadó tacskókat is. "Minden jel szerint a módosítást beterjesztők szerint a bíróságnak kellene eldöntenie, hogy a cicák provokálták-e a dakszlikat. Az első olvasatban elfogadott törvény lehetőséget ad a polgármestereknek, hogy az általuk megbízott személy minden további nélkül a polgárok lakásába is beszimatoljon" - vélekedett a képviselő.

Kifejtette, hogy külön táblával kellene jelölni, hol sétáltathatjuk kedvenceinket, tehát ahol nincs ilyen jelzés, karjainkba vehetjük akár 50 kilós "ölebeinket". "Nem kis bosszúságot jelent az is, hogy a módosítás értelmében eltűnhetnek a kutyapiszok tárolók, ugyanakkor a gazdákat akár 700 euróval is büntethetik, ha nem hurcolják magukkal jószáguk végtermékét. A törvény feleslegesen piszkálja a kutyatartókat, az állatbarátok nagy bosszúságára" - szögezte le.

TASR/para