ÉRETTSÉGI: Magyarból nagyobb mértékben romlottak a magyar középiskolások eredményei, mint szlovákból!

2014. május 30. - 13:39 | Belföld

A középiskolák írásbeli érettségijein országosan problémát okozott az irodalom és az angol nyelvtan is.

ÉRETTSÉGI: Magyarból nagyobb mértékben romlottak a magyar középiskolások eredményei, mint szlovákból!

A magyar tannyelvű középiskolákon tavaly a diákok átlagban 61 százalékos tesztet írtak magyar nyelvből, míg idén 52 százalékosat. A magyar érettségizők eredményei romlottak szlovák nyelvből is, de ennél egy picit kisebb mértékben. A tavalyi átlagos 55 százalékos eredményhez képest idén 48 százalékot értek el.

Az írásbeli érettségiken idén összesen 739 szlovákiai középiskolában 50 215 diák vett részt. Az érettségit márciusban írták, a pótérettségi pedig áprilisban volt. Ahhoz, hogy a diák megfeleljen az iskola tannyelvi és idegen nyelvi érettségijén, legalább 33 százalékos eredményt kell elérnie a teszten, vagy minimálisan 25 százalékosat a fogalmazáson. Ezek a határok akkor érvényesek, ha a szóbelin legrosszabb esetben hármast kap. ha csak négyest, akkor a két fenti feltételnek egyidejűleg kell teljesülnie. Azok a diákok, akik nem tették le az érettségit, szeptember 3. és 8. között ismételhetik meg. Erre viszont június 30-ig jelentkezniük kell.

Az érettségi eredményeit az oktatásügyi mérések állami intézete tette közzé saját weboldalán.

Országosan, minden iskolát figyelembe véve szlovák nyelvből hasonló mértékben teljesítettek a diákok (62,6%), mint tavaly. A gimnáziumok esetében ez 74,6%-os átlagos eredményt hozott, míg a szakközépiskolák esetében ez az adat jóval alacsonyabb, 56,4%. Leginkább az olvasásértés ment, míg leggyengébbek az irodalom területén voltak a diákok. A diákok kb. 4%-ának volt kereken 33%-os vagy annál rosszabb az eredménye szlovákból.

Az idegen nyelvek közül a legtöbben az angolt választották. A gimnazistáknak magasabb, B2-es szintű érettségit kell tenniük, amelyet idén 14 200-an abszolváltak, B1-eset pedig 23 ezren. Gimnáziumok esetében az angol teszt 61,5%-osra sikerült, míg a szakközépiskolákban és konzervatóriumokon 51,3%-osra. A diákok 17%-a azonban kereken 33%-os vagy annál rosszabb eredményt ért el az alacsonyabb szintű érettségin. A B2-esek között ez az arány 7%-os volt. A legjobb eredményeket a hallás utáni megértéssel kapcsolatos feladatokban érték el, míg leggyengébbek a nyelvtan terén voltak a diákok.

Az angolosoknál rosszabb eredményt értek el a németből érettségizők. A németet 8300-an választották, esetükben a gimnáziumi végzősök 54, a többiek 36%-os átlagos eredményt értek el. Az alacsonyabb szintű érettségin a diákok 45%-a ért el németből 33%-os vagy annál rosszabb eredményt, a B2-esek között ez az arány mindössze 12,4%-os volt.

A diákok önkéntesen választhatják a matematikát. Idén 7205-en érettségiztek matekból, tehát a diákok 14%-a, többségük a gimnáziumokon. Átlagosan 54,4%-os érettségit írtak. A gimnazisták sokkal jobb, 61%-os eredményt értek el, míg a szakközépsulisok és konzervatóriumi végzősök 39%-osat. Legjobban a matematika alapjai és az algebra ment számukra, legkevésbé pedig a térbeli alakzatok geometriája.

SME/para