Kňažko bejelentette, amit már mindenki sejtett!

2014. május 30. - 12:34 | Belföld

Milan Kňažko pénteken délelőtt sajtótájékoztatót tartott Pozsonyban, melyen hivatalosan is bejelentette, amit már sokan sejtettek, mégpedig hogy polgári jelöltként indul az őszi helyhatósági választásokon Pozsony főpolgármesteri címéért.

Kňažko bejelentette, amit már mindenki sejtett!

Kňažko elképzelése szerint Pozsonyra nem úgy kellene tekinteni, mint egy államra az államban, ami különb az ország többi részétől. Bízik abban, hogy sikerülhet új arculatot biztosítani a főváros számára.

A főpolgármesteri posztért való indulását racionális és érzelmi okokkal is magyarázta. Emlékeztetett többek között arra, hogy az elnökválasztás során Pozsonyban ő volt a legnépszerűbb jelölt. Hozzátette, azért is jelölteti magát, mert a politikai jobboldalt szétforgácsolt, és meg kellene találniuk a közös hangot.

Kňažkót támogatásáról biztosította a KDH, amely éppen azt szeretné elérni, ha a jobbközép politikai pártjai széles körben mögé állnának. A párt kerületi titkára, Michal Kocián azonban figyelmeztetett, hogy az SDKÚ saját jelöltet indítana, ami gátolja a tárgyalásukat.

Az SaS jelenleg az egyetlen párt, amely egyértelművé tette, hogy nem támogatja őt. Nem tudják ugyanis megbocsátani számára, hogy az elnökválasztás második fordulója előtt lemondta részvételét azon a sajtótájékoztatón, amelyen Radoslav Procházkával együtt támogatásukról biztosították volna Andrej Kiskát.

Katarína Svrčeková, az SaS szóvivője szerint ez arra utalt, hogy Kňažko nem autonóm módon cselekszik, és ettől tartanak a helyhatósági választásokon is.

Kňažko ezzel, illetve azzal kapcsolatosan, hogy Procházka alakulóban lévő pártja, a Háló (Sieť) szintén bejelentette, hogy saját jelöltet szeretne állítani, hangsúlyozta, hogy az ilyen kijelentések még változhatnak. Bízik abban, hogy a jobboldali pártok aszerint döntenek, hogy mit akarnak, márpedig szerinte gyakran hangoztatják, hogy nem szeretnének szétbomlani.

Figyelmeztetett ugyanakkor, hogy ha támogatnák is őt a pártok, akkor is független polgári jelölt marad.

Kňažko a főváros jelenlegi vezetése szemére veti, hogy inkább politikai, mint szakmai munkát végez. Ezért programját csak azt követően szeretné bemutatni, hogy a kampánya szakmai stábja kielemzi az egyes problémás területeket Pozsonyt illetően, majd megoldásokat javasolnak a javításukra.

Szeretné, ha a főváros költségvetése megfelelne a gazdasági teljesítményének, hogy teljes egészében betölthesse a főváros funkcióját. "Ezért nem fogok habozni megszólítani a kormányt és a pénzügyminisztert" - mondta.

Megválasztása esetén átvizsgáltatna minden előnytelen szerződést, amit a fővárosi vezetés kötött, és közzétenné azok neveit is, akik azokat aláírták.

Bejelentette már indulását a főpolgármesteri címért Milan Ftáčnik jelenlegi főpolgármester is. Függetlenként indul, de vélhetően a Smer is mögé áll, ahogy négy évvel ezelőtt. Négy pillérre helyezi célkitűzéseit: nyitott önkormányzat, amely hatékony, intelligens és nyílt várost eredményez, a tömegközlekedés minőségének javítása, új kerékpárutak, zöld és egészséges város, valamint a szociális elvtársiasság városa.

Az SDKÚ Ivo Nesrovnal kerületi és városi képviselőt indítaná a posztért. Ő egészségesebb gazdálkodást, építkezési rendet, szigorúbb területrendezési tervet, graffitik és a billboardok elleni harcot, valamint a szőlészetek védelmét ígéri.

TASR/para