Szlovák lehetne az ENSZ következő főtitkára?

2014. június 2. - 12:54 | Belföld

Ban Ki-Mun mandátuma 2016-ig tart. A brit The Economics szerint a volt szocialista országokból kerülhet ki az utódja.

Szlovák lehetne az ENSZ következő főtitkára?

A brit szaklap az ENSZ-főtitkári poszt komoly esélyesei közt említette Miroslav Lajčák jelenlegi külügyminisztert, illetve Ján Kubišt, aki az első Fico-kormány idején vezette a szlovák diplomáciát. A lap szerint a posztkommunista országok egyikéből kerülhet ki Ban Ki-Mun utódja.

Rajtuk kívül a potenciális jelöltek közt említik Danilo Türk volt szlovén miniszterelnököt, illetve az UNESCO-tvezető bolgár Irina Bokovovát.

Ján Kubiš jelenleg az ENSZ-főtitkár különleges képviselője az afganisztáni ügyekben, emellett az ENSZ afganisztáni missziójának (UNAMA) vezetője. Ő elárulta, hogy valóban mérlegeli a jelöltséget.

A brit lap szerint azonban Miroslav Lajčák egy ilyen lehetőséget nem erősített meg, de nem is cáfolt.

Az ENSZ főtitkárát öt évre nevezi ki annak közgyűlése, mégpedig az ENSZ Biztonsági Tanácsának ajánlása alapján. A BT öt állandó tagjának van vétójoga ebben a kérdésben. Íratlan szabály, hogy a jelöltet nem valamelyik nagyhatalom állítja, tehát nem a BT állandó tagjainak országaiból érkezik. Emellett a poszt körbemegy az egyes kontinensek közt. A legutóbbi négy ENSZ-főtitkár Peruból, Egyiptomból, Ghánából és Dél-Koreából került ki. Éppen ezért tartják elképzelhetőnek a szakértők, hogy ezúttal Európa, azon belül is valamelyik posztkommunista ország képviselője következhet.

SME/para