Három évtized alatt 512 személynél bizonyosodott be a HIV-fertőzés Szlovákiában

2014. június 4. - 14:47 | Belföld

Az 1985-ben megkezdett megfigyelések óta 512 esetben diagnosztizáltak HIV-fertőzést Szlovákiában.

Ezek közül 51 személy hunyt el a betegségből kifolyólag. A HIV/AIDS-megelőzésről szóló jelentést szerdán tudomásul vételre terjesztették a kormány elé.

A legtöbb HIV-fertőzést olyan férfiaknál állapították meg, akik más férfiakkal létesítettek szexuális kapcsolatot. A legtöbb HIV-fertőzött személy nagyobb városokban él, a kerületeket tekintve pedig a legtöbb Pozsony megyében.

A jelentésben megállapítják, hogy a HIV-fertőzöttek száma folyamatosan növekszik, a férfiaknál fiatalabb korban is. A fertőzöttek leginkább szexuális úton kapták el.

Ugyanakkor a társadalom egy nehezen megközelíthető csoportja, a kábítószereket magukba fecskendezők rejtett terjedési kockázatot jelentenek.

Az orvostudomány a HIV-fertőzés három stádiumát különbözteti meg. Az első tulajdonképpen a HIV-pozitív, vagyis a HIV-fertőzés diagnosztizálása. A második a HIV-pozitív - asszociációs megbetegedés, a harmadik pedig már maga az AIDS.

A betegség gyógyíthatatlan, de gyógyszeres kezeléssel lassítható az immunrendszer gyengülése. Ilyen gyógykezelésre Pozsonyban, Besztercebányán, Turócszentmártonban és Kassán van lehetőség.

A HIV-vizsgálat mindenki számára hozzáférhető Szlovákiában, akár névtelenül.

TASR/para

Címkék: HIV-vírus, AIDS