Smer-KDH összefogás: Módosítják az alkotmányt

2014. június 4. - 18:44 | Belföld

Szeptember 1-től a férfi és nő között kötött házasság magasabb alkotmányos jogokkal fog rendelkezni, emellett változások lesznek az igazságszolgáltatással kapcsolatos szabályokban is.

A jelenlévő 128 képviselő közül 102-en szavaztak igennel a törvényre, ami azt mutatja, hogy az OĽaNO és az SDKÚ képviselői közül is páran hasonlóképpen vélekedtek, mint a Smer és a KDH képviselői. Az alkotmány kimondja majd, hogy házasság egyedülálló kötelék férfi és nő között.

Változtatásokat hajtanak végre az igazságszolgáltatásban is, mégpedig olyan szabályt hoztak, hogy a mostani és majdani bírák egy vizsgálaton esnek majd át, ami kideríti majd, megfelelnek-e a követelményeknek. Ezzel kapcsolatban a Szlovák Állam Bírói Tanácsa és a Nemzetbiztonsági Tanács ajánlásai alapján hoznak döntést. A bírók leváltásáról és kinevezéséről az államfő fog határozni. A bírók nem rendelkeznek majd büntetőjogi mentelemmel. Nem lesz szava ezzel kapcsolatban a Bírói Tanácsnak, de a bírók őrizetben vételével kapcsolatban a Bírói Tanács kezében marad a döntés.

tasr/para