Híd: Az alkotmánymódosítás nem javít sem az igazságszolgálatatás, sem a családok helyzetén

2014. június 5. - 11:59 | Belföld

Az alkotmánymódosító javaslat előterjesztői ma valószínűleg még nem is sejtik, milyen lavinát indítottak el a bírák biztonsági átvilágításának elfogadásával és bár valóban nagyon szeretnék, garantálni semmit sem tudnak – jelentette ki Lucia Žitňanská, a Híd alelnöke - áll a Híd sajtóközleményében.

Híd: Az alkotmánymódosítás nem javít sem az igazságszolgálatatás, sem a családok helyzetén

A szlovák parlament elfogadta a Pavol Paška és Pavol Hrušovský által közösen benyújtott alkotmánymódosító javaslatot. Annak ellenére, hogy a Híd ismételten felhívta a figyelmet a javaslat komoly hiányosságaira. „Az alkotmánymódosítás a nyitott igazságszolgáltatás koncepciója ellen irányul, mivel az igazságszolgáltatás számára legfontosabb döntések az Igazságszolgáltatási Tanács ülésein, zárt ajtók mögött születnek majd meg. A ma elfogadott módosítások nem szisztematikusak, kaotikusak, és nem képesek javítani az igazságszolgáltatás állapotán.“ – mondta közvetlenül a szavazás után Lucia Žitňanská, a Híd alelnöke.

Szavai szerint illúzió és pusztán politikai megoldás az igazságszolgáltatás az Igazságszolgáltatási Tanács zárt ülésein, titkosszolgálati információk alapján történő megtisztítása. „Ami valóban történnni fog, az csak annyi, hogy hosszantartó eljárások kezdődnek, alkotmányjogi huzavona indul majd, információk szivárognak ki és nem biztos, hogy az átvilágítások vesztesei csak a korrupt bírák lesznek.“- hangsúlyozta a volt igazságügyminiszter.

A Híd alelnöke azt is hozzátette, hogy „hamis és képmutató dolognak tartom, mikor azt hallom a Smer és a KDH képviselőitől, hogy volt bátorságuk megoldást keresni az igazságszolgáltatás problémáira, hiszen a Smer hosszú évekig szisztematikusan védett ki minden pozitív változtatási javaslatot. Ma, mikor a preferenciáik csökkennek, az ellenzéki KDH hasznos segítőjük lett abban, hogy megőrizzék befolyásukat. Sajnálatosnak tartom, hogy a KDH a jogalkotási gyakorlat legrosszabb elemeit is átvette a Smertől: utolsó percben benyútott javaslatok, hiányos véleményezési folyamat, egyeztetés nélküli lényegi változtatások sokasága.“ – fejtette ki Lucia Žitňanská.

A Híd állásfoglalását kiegészítve az alelnök hozzátette: „Az elfogadott alkotmánymódosítással a képviselők ma biankó csekket adtak a Smernek. Az alkotmánymódosítás végrehajtási rendeleteit a Smer egyszerű többséggel, saját elképzelései alapján fogja megszavazni. Az alkotmánymódosítást megszavazó képviselők ma magukra vállalták ezt a felelősséget.

-para-