Kiska romatelepekre látogat

2014. június 5. - 17:09 | Belföld

Andrej Kiska azt tervezi, romatelepeket látogat meg államfői megbizatása alatt. „Éveken keresztül jártam ilyen helyekre, a jövőben is így lesz“ – mondta Kiska az újságíróknak. Az új államfő kész részt venni a romaprobléma megoldásában.

Kiska romatelepekre látogat

„Elsősorban arra fogok rákérdezni, hogy milyen előrelépések vannak ezzel kacsolatban, mit sikerült megoldani. Ezután szívesen részt veszek kerekasztal-beszélgetéseken, ahol együttesen tesszük meg majd javaslatainkat, s keresünk megoldásokat, amit aztán a kormány elé tárunk majd“ – mondta Szlovákia leendő államfője.

Kiska csütörtökön egy egészségügyi fórumon vett részt Kassán, ahol a romatelepeken élők egészségi állapotáról volt szó. A romákkal kapcsolatos problémákkal a múltban nem igazán foglalkoztak, s a Kiska szerint ez az egyik legsúlyosabb probléma Szlovákiában.

Kiska szerint az eszmecserébe a pedagógusoknak, az orvosoknak is be kéne kapcsolódniuk, mivel ők nap mint nap szembesülnek a realitással. Őket kéne meghallgatni a politikusoknak, amikor megoldást keresnek – jelentette ki Kiska.

„Biztos vagyok abban, hogy az lenne a legjobb megoldás, hogy ha a roma gyerekekkel már óvodás korukban el kéne kezdeni komolyan foglalkozni. Ha megfelelő oktatásban részesülnek, ennek köszönhetően javulhanak higiéniai és étkezési szokásaik, s talán sikerül megoldást találni sok problémára“ – jegyezte meg a leendő köztársasági elnök.

tasr/para

Címkék: Andrej Kiska, romatelep