KÓRHÁZI PARKOLÁS: Nem lesz kötelezően ingyenes a parkolás a közkórházaknál!

2014. június 6. - 11:40 | Belföld

A parlamenti többség elutasította a Nagy József (Híd) vezette ellenzéki képviselők által benyújtott módosítást.

KÓRHÁZI PARKOLÁS: Nem lesz kötelezően ingyenes a parkolás a közkórházaknál!

Nagy József (Híd), Martin Chren (független), Viliam Novotný (SDKÚ-DS) és Branislav Škripek (OĽaNO) az egészségügyi ellátásról szóló törvény módosításával azt szerették volna elérni, hogy az állami vagy megyei tulajdonban lévő kórházak és egészségügyi intézmények előtt ne szedhessenek parkolódíjat.

"Elsősorban az utóbbi időben állt elő olyan szituáció, hogy az elsősorban az egészségügyi intézményt szolgáló parkolókat bérbe vették vállalkozói csoportok, vagy épp az egészségügyi ellátást nyújtó intézmény kezdett parkolódíjat szedni" - áll a javaslat indoklásában. Úgy látják, hogy ezzel az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés korlátozódhat.

A képviselői négyes az egészségügyi ellátáshoz való alkotmányos joggal érvelnek, miközben a fizetős parkolókkal ez a hozzáférhetőség korlátozódik. "A jelenlegi helyzet pénzügyileg jelentős módon megterheli a sürgősségire érkező betegeket, a kórházi alkalmazottakat és a kórházban ápolt betegek látogatóit" - fogalmaznak a képviselők.

Nagy, Chren, Novotný és Škripek meg van róla győződve, hogy javaslatuk megszünteti az említett korlátozást és pénzügyi megterhelést, egyúttal "helyreállít múltbéli, a jó erkölccsel nem éppen összeegyeztethető döntéseket".

TASR/para