A szlovák jegybankelnök szavainak is van pénzpiaci ereje - reagál rá az euró!

2014. június 6. - 14:42 | Belföld

A Szlovák Nemzeti Bank elnöke, Jozef Makúch szavaira is megmozdul az euró árfolyama.

Amikor idén márciusban azt mondta, hogy az alacsony infláció problémáját az Európai Központi Bank ún. kvantitatív oldással enyhítheti, az euró gyengüléssel reagált a szavaira - emlékeztet a SME.

Makúch akkor az államkötvények vásárlásának programjára, vagy a céges hitelcsomagok célzott felvásárlására célozhatott. Csütörtökön a Facebookon erre emlékeztettek a kormány alá tartozó Pénzpolitikai Intézet elemzői, amikor az EKB tegnapi ülésén elhangzottakra reagáltak.

"Kijelentésére reagáltak a pénzpiacok és azt észlelték az olyan tekintélyes lapok is, mint a Wall Street Journal" - közölték.

A szlovák jegybankelnök tagja az EKB jegybankelnöki tanácsának, abból kifolyólag, hogy EU-tagállam vagyunk. "A pénzpiacok természetesen leginkább az EKB-elnök, Mario Draghi szavaira reagálnak, de az összes tag nyilatkozatait figyelemmel kísérik, hogy észleljék annak jeleit, mire készül a központi bank" - fogalmazott David Marek közgazdász.

A pénzügyi elemzők körében Makúchot olyannak tartják, mint aki nem nyilatkozik túl gyakran. Az EKB üléseken sem hallani őt gyakran, és évente csak egy-két nyilatkozatot ad.

Makúch márciusi kijelentése nem az első volt, amire reagált az euró. Egyszer az EKB ülése előtt Pozsonyban Ewald Nowotny osztrák jegybankelnökkel megemlítették, hogy a kamatok akár a nullára is csökkenhetnek, és az euróárfolyam akkor is változott. Kamil Boros pénzpiaci elemző szerint a jegybankelnökök nemcsak úgy nyilatkoznak valamit, hanem minden említésük az EKB célzott kommunikációs eszközét képezi.

SME/para