Csúnyán kibabrál a gazdákkal a Fico-kormány: Megfizetteti velük az öntözéshez használt vizet!

2014. június 9. - 13:59 | Belföld

Ezentúl nem lesz ingyen a víz, amit a gazdák a termőföldjeik öntözéséhez használnak. A múlt héten ugyanis jóváhagyták a törvényt, amely kimondja, hogy fizetni kell érte - írta hétfői számában a Hospodárske noviny gazdasági napilap.

Csúnyán kibabrál a gazdákkal a Fico-kormány: Megfizetteti velük az öntözéshez használt vizet!

Egyúttal jóváhagyták a jogszabályt, amely kimondja, hogy a gazdáknak egy köbméter, tehát ezer liter vízért egy centet kell majd fizetniük a jövő évtől. Ez az összeg talán nem tűnik magasnak első hallásra, ugyanakkor több ezer euróval emeli a gazdág kiadásait.

A centekből is összejön 33 ezer euró

Juraj Máčaj, egy, a szenci járásbeli Királyin működő, országosan az egyik legnagyobb zöldségtermesztő cég vezetője elmondta, hogy azon kevesek egyike, akinek sikerült külföldi kereskedelmi láncok pultjaira is eljuttatnia a terményeit. "Évente 6-7 tonna burgonyát exportálunk külföldre" - fogalmazott.

Hozzátette, hogy a nagybani termesztéshez ugyanakkor rengeteg vízre van szükségük. 2012-ben 3,3 millió köbméter vizet használt öntözésre. Ez azt jelenti, hogy a jövő évtől ugyanekkora mennyiségért 33 ezer eurót kellene fizetnie. "Ez nagyon sok, és a beruházások kárára megy. Mi ugyanis a teljes nyereségünket beruházásra fordíjtjuk" - mondta.

Európai irányelv

A környezetvédelmi minisztérium, amely a törvénymódosítást javasolta, nemzetközi kötelezettségeinkre hivatkozott annak beterjesztésekor. "Az illeték bevezetése a vízről szóló irányelv teljesítését jelenti" - magyarázta Maroš Stano szóvivő.

Elmondása szerint az irányelv arról szól, hogy az állam nem részesítheti kedvezményben a víz bizonyos felhasználóit. Az illetékszedés Stano közlése szerint egyúttal a következő, Környezeti minőség nevű operációs program jóváhagyásának feltétele.

21,4 millió köbméter

2012-ben a szlovákiai gazdák összesen 21,4 millió köbméter vizet használtak öntözésre. A környezetvédelmi tárca szerint ugyanakkor ennek csak mintegy tizedére vonatkozik majd az illeték. Ugyanis azoknak kell majd csak fizetniük, akik évente legalább 15 ezer köbméter, illetve havonta legalább 1250 köbméter vízzel öntöznek.

A tárca emiatt összesen csak mintegy 21 ezer eurós bevétellel számolt, ugyanakkor a királyi cég példája is mutatja, hogy rosszul.

Simon Zsolt (Híd) korábbi földművelésügyi miniszter közölte, hogy az öntözővíz utáni illetéket még a második Dzurinda-kormány törölte el. "Zöldséget és gyümölcsöt termeszteni öntözés nélkül nem lehetséges, és minden egyes eurócent pluszkiadás rontaná a mezőgazdászok piaci helyzetét. A Dunán naponta olyan mennyiségű víz folyik át "díjmentesen", hogy az fedezni tudná a termesztők összes öntözését. Miért kellene ezért fizetni? Hiszen a felhasznált víz nagy része úgy is a felszín alatti vizekbe tér vissza. Tényleg úgy tűnik, a Fico vezette kormány a komjáti szakértőivel együtt újabb bőrt akarnak lehúzni a polgárokról" - vélekedett.

HN/para