HALÁLOS BUSZBALESET: Nem műszaki hiba miatt következett be a tragédia

2014. június 9. - 16:58 | Belföld

A szakértők kizárták a technikai meghibásodását annak az autóbusznak, melynek pénteki balesete során négy diák életét vesztette. A baleset a D1-es autópályán történt Pőstyéntől Galgóc felé terjedő szakaszon.

HALÁLOS BUSZBALESET: Nem műszaki hiba miatt következett be a tragédia

A balesettel az autóbusz sofőrjét vádolják, akit előzetes letartóztatásba akartak helyezni, nehogy befolyásolja a tanúkat, ezzel azonban az ügyészség nem értett egyet – mondta Štefan Čechovič, a Nagyszombati Kerületi Rendőr-főkapitányság megbízott vezetője.

Folytatódik a vizsgálat

Az autóbuszban tartózkodó személyet és azokat, akik szemtanúi voltak a balesetnek, már kihallgatták a rendőrök. „Az egyik szemtanú vallomásában az áll, hogy megelőzte őt az autóbusz, besorolt jobbra és a füves részen landolt” – jelentette ki Čechovič, aki azt is elárulta, hogy a karambol idejében a busz sebessége 66 km/óra volt.

Čechovič azt is közölte, hogy mielőtt bekövetkezett volna a tragédia, a jármű 97 km/óra sebességgel hajtott, tehát túllépte a megengedett sebességet. A sofőr azonabn ezt leszámítva betartott minden szabályt, annyiszor állt meg, amennyit a szabályzat előír.

Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány kijelentette, hogy itt az ideje annak, hogy megszigorítsák a sebességhatár túllépéséért kiszabott büntetéseket, mivel az elmúlt pár napban 13-an haltak meg gyorshajtás miatt.

A baleset a D1-es autópályán történt Pőstyéntől Galgóc felé terjedő szakaszon. A helyszínen 4 diáklány halt meg, a buszon a nagyszombati Jozef Herda sportgimnázium 29 diákja utazott, két tanárnő és a sofőr. A nagyszombati kórházba 19 sérültet vittek, a pőstyéni kórházba hatot, két gyereket pedig helikopterrel a pozsonyi egyetemi gyermekklinikára. A sofőr ellen általános veszélyeztetés miatt indult eljárás.

tasr/para