Ismét tolódik a mohi atomerőmű új blokkjainak befejezése

2014. június 10. - 16:27 | Belföld

Újabb késedelem várható a mohi (Mochovce) atomerőmű új, harmadik és negyedik blokkjainak átadásában, a Szlovákia legnagyobb beruházásának számító építkezés befejezését 2016 végére tolták ki - számolt be a Hospodárské Noviny (HN) szlovák gazdasági-közéleti napilap a szlovák atomenergetikai felügyelet (ÚJD) megerősítésére hivatkozva kedden.

Ismét tolódik a mohi atomerőmű új blokkjainak befejezése

A mohi atomerőmű harmadik és negyedik blokkjának építése még 2008-ban kezdődött, az építkezés befejezésének terminusát már többször elhalasztották, az aktuális tervek szerint az új blokkok 2016 végére készülhetnek el.

A két atomerőmű blokk építésének az eredeti tervek szerint 2012 és 2013 között kellett volna befejeződnie. Az átadás idejét tavaly - a japán fukusimai erőműben történt baleset után szigorított biztonsági elvárásokra hivatkozva - két évvel eltolták. A határidő újabb, mostani eltolását az atomerőművet birtokló és az új blokkokat építtető szlovák villamos művek (SE) kérte az atomenergetikai felügyelettől, amely a befejezés új határidejét 2016 december végében szabta meg - közölte a HN. A Szlovák Villamosművek részben állami tulajdonú vállalat, részvényeinek egyharmadát az állam, 66 százalékát pedig az olasz Enel birtokolja, amely 2006-ban szerezte meg a cég többségi részvénycsomagját.

A HN szerint az újabb késedelem várhatóan az építkezés költségeinek ismételt emelkedésével jár majd. A két blokk építési költsége az eredeti tervek szerint 1,8 milliárd euró lett volna. Ezt az összeget folyamatosan 3 milliárd euróra, majd a most megelőző halasztás idején 3,8 milliárd euróra módosították. A szlovák lap szerint a két blokk végleges ára várhatóan ennél az összegnél is magasabb lesz, eddig minden halasztáskor módosult a kivitelezési ár. A mohi erőmű két új blokkjának aktuális kivitelezési áráról egy új elemzést rendeltek meg a részvényesek, ennek az eredményei a nyár végére készülhetnek el.

Bár a befejezés újabb kitolásának okát ezúttal nem közölték, az több körülménnyel is összefüggésben lehet. Ezek egyike, hogy a villanyáram jelenlegi tőzsdei ára (egy megawatt óra megközelítőleg 35 euró) mellett az új blokkok áramtermelése veszteséges lehet. Az építkezés menetével összefüggésben lehet az a körülmény is, hogy az állam az építkezés befejezéséig lemondott a szlovák villamos művekben birtokolt részvénycsomagja után járó osztalékról. Az SE tavaly megközelítőleg 400 millió eurós tiszta profitot produkált.

A mohi atomerőmű építése még 1981-ben kezdődött meg, jelenleg két működésben lévő reaktorblokkja van, ezeket 1998-ban, illetve 2000-ben helyezték üzembe. A mohi atomerőművet is birtokló SE tulajdonában Szlovákiában együttesen 2 atomerőmű, 34 vízerőmű, 2 hőerőmű és 2 naperőmű (fotovoltaikus) erőmű van.

(MTI)

Címkék: mohi atomerőmű