Hedvig pszichiátere és Radičová is Kiska beiktatásának meghívottjai között

2014. június 12. - 14:53 | Belföld

Ugyanakkor külföldi államférfiak nincsenek.

Andrej Kiska tanácsadói csapata megerősítette, hogy a leendő államfő vasárnapi beiktatásának meghívottjai közt nincsenek külföldi állami vezetők, csak nagykövetek.

A Visegrádi Négyek, illetve Németország államfőjével Kiska másnap találkozik Budapesten.

Az ünnepélyes fogadásra a protokoll szerint meghívást kapott a parlament elnöke, a kormányfő, a miniszterek és a parlamenti képviselők, az Európai Parlament elnöke, az alkotmányos intézmények és az egyházak képviselői, a diplomáciai testület és a felsőoktatási intézmények rektorai. A leendő államfő meghívta egyúttal több piacvezető cég vezetőit, a startup-közsség képviselőit, filantróp, kulturális és civil szervezetek képviselőit, Fehér holló-díjas civileket, a Dobrý anjel szervezet képviselőit, egészségügyben dolgozókat és világszerte sikereket elérő diákokat.

"A meghívott vendégek névsora azt kívánja reprezentálni, amiért a politika útjára léptem. Olyan embereket hívtam meg, akik másokon segítenek, és olyanokat is, akik valamikor szintén segítségre szorultak. A meghívottak közt becsületes emberek vannak, akik felszólaltak, amikor kellett, nem mellékesek számukra a közügyek, és igyekeznek jobbá tenni a dolgokat" - jegyezte meg korábban Andrej Kiska.

A meghívottak közt van emellett Zuzana Čaputová, Ján Filc, a hokiválogatott korábbi edzője, Jozef Hašto, Žák Malina Hedvig egykori pszichiátere, Alexandra Kusá, Marian Lapšanský, Zuzana Pechočiaková, Eva Siracká, Ladislav Snopko, Anton Srholec, Sandra Tordová, Juraj Vaculík és Iveta Radičová exkormányfő.

TASR/para