Oroszok kezébe kerülhet a Szlovák Villamosművek?

A Szlovák Villamosművek többségi tulajdonosa, az olasz Enel azon gondolkodik, hogy megválik részesedésétől.

Oroszok kezébe kerülhet a Szlovák Villamosművek?

Amióta kiderült, hogy mérlegelik a részvénycsomagjuk eladását, felmerült a kérdés, hogy vajon a szlovák áramszolgáltatást az oroszok fogják-e kontrollálni. A villamosművek alá tartozik például a mohi és az apátszentmihályi (Jaslovské Bohunice) atomerőmű is.

A villamosművek megvásárlása terén a legkomolyabb érdeklődő az orosz állam lehet a Roszatom nevű cégén keresztül. Erre enged következtetni az is, hogy a villamosműveknek 900 millió eurós hitelt adott az orosz állami Sberbank. Ez az összeg nagyságrendileg megfelel a mohi atomerőmű befejezéséhez szükséges összegnek.

Tomáš Malatinský (Smer) a SME-nek nyilatkozva elárulta, hogy növelné az oroszoktól való függőségünket egy ilyen forgatókönyv. Ugyanakkor a szlovák államnak nincs befolyása arra nézve, hogy az Enel a Roszatomnak adja-e el a részesedését. Malatinský kfiejtette, hogy a szlovák állam 34%-os részvénycsomaggal rendelkezik.

Azonban továbbra is tárgyalások folynak arról, hogy az Enelnek még mennyit kellene fizetnie Szlovákiának a villamosművek privatizációjáért. Az első Fico-kormány lezárta azzal a témát, hogy semennyit, most azonban ismét felmerült, hogy még 200 millió euróval tartoznak.

Malatinský szerint az Enel anélkül is eladhatná a részesedését, hgoy ezt a kérdést tisztázza, ám ezzel azt kockáztatnák, hogy az oroszok alacsonyabb árat adnának érte.

A Roszatom szerdán nem nyilatkozott az ügyben. Korábban szó volt arról, hogy beszállnának az apátszentmihályi atomerőmű bővítésébe, de nem tudtak megegyezni Szlovákiával. Azt kérték, hogy az áram megawatt-óránkénti ára 70 euró körül legyen. Jelenleg a piaci ár ennek fele, amiből nem tartható fenn az atomerőmű.

A Roszatomon kívül a cseh ČEZ is érdeklődhet a Szlovák Villamosművek iránt. Malatinský szerint hosszabb ideje érdeklődést mutatnak, ugyanakkor a csehek ezt nem kommentálták.

Malatinský szerint ugyanakkor továbbra is benne van a pakliban, hogy az olaszok mégsem válnak meg a Szlovák Villamosművektől. A cél, amiért eladnák, hogy négymilliárd euróval csökkentsék az adósságukat. Ugyanakkor az az eszközcsomag, amelynek mérlegelik az eladását, és amelynek a villamosművek is a része, összesen 11 milliárd eurót tesz ki.

SME/para