Az MKP elvárja Kiskától, hogy segítsen megállítani a magyarok asszimilációját

2014. június 14. - 16:22 | Belföld

A Magyar Koalíció Pártja azt szeretné, hogy az új államfő, Andrej Kiska segítsen megállítani a magyarok asszimilációját Szlovákiában. Berényi József, az MKP elnöke azt reméli, hogy Kiska segítőkész lesz a magyarokkal szemben, és hozzájárul ahhoz, hogy a magyar identitás megmaradhasson Szlovákia területén.

Az MKP elvárja Kiskától, hogy segítsen megállítani a magyarok asszimilációját

„Az elnök úr kulcsfontosságú szerepet játszik abban, hogy a szlovák-magyar kapcsolatok javuljanak hazánkban“ – tette hozzá Berényi.

A szombati sajtótájékoztatón a párt értékelte az eddigi regionális, elnöki és EP-választások eredményeit is. Berényi szerint az MKP mindegyiken jól szerepelt. Megemlítette Bárdos Gyula sikeres szereplését az elnökválasztáson, ugyanis első magyar indulóként 5 százalékos támogatottságot szerzett.

Az EP-választásokon egy mandátummal kevesebbet szerzett, mint öt évvel ezelőtt. Berényi szerint ez annak köszönhető, hogy a szavazatok megoszlottak a Híd és az MKP között, nem úgy, mint öt évvel ezelőtt. A konkurencia ellenére az MKP több szavazatot szerzett, mint a Híd.

Dunaszerdahely és Komárom Berényiék számára kulcsfontosságú régiók, ezért a helyhatósági választásokon szeretnék megszerezni mindkettőt. Hozzátette, hogy a helyhatósági választások nagyon fontosak gazdasági, társadalmi és kultúrális szempontból is, valamint a helyi képviselők nagy szerepet játszanak a települések fejlődésében.

A helyhatósági választások időpontját egyelőre nem hozták nyilvánosságra. Erről a Parlament elnöke, Pavol Paška dönt majd.

TASR/para