Minden, amit az új államfőről tudni lehet

2014. június 15. - 10:58 | Belföld

Az elnökválasztás második fordulójának győztese Andrej Kiska, poprádi vállalkozó lett, aki a szavazatok közel 60 százalékát szerezte meg. A funkciót június 15-én, azaz ma tölti be, amikor sor kerül hivatalos beiktatására.

Minden, amit az új államfőről tudni lehet

Andrej Kiska 1963. február 2-án született Poprádban. Tanulmányait a Pozsonyi Műszaki Egyetemen (STU) végezte, ahol villamosmérnöki diplomát szerzett. Az egyetem befejezése után a poprádi Naftoprojekt társaságnak dolgozott.

1990-ben szerencsét próbált Amerikában, s akkor még úgy tervezte, véglegesen ott is marad. Másfél év után azonban mégis visszatért Szlovákiába, és nagy lendülettel vállalkozni kezdett. Megalapította első nagyvállakozását, ami ékszerek forgalmazásával foglalkozott.

1996-tól fokozatosan megalapította a hiteleket biztosító Tatracredit, Triangel és Quatro cégeket, amiket bátyjával közösen vezetett. 2005-ben eladta ezeket a vállakozásokat a VÚB Banknak, ami egyesítette őket Consumer Finance Holding néven. Kiska 2007-ig volt tagja a társaságnak.

A Jó Angyal (Dobrý Anjel) jótékonysági szervezetet 2006-ban egy barátjával alapította. A karitatív szervezet rendszeresen segíti az arra rászoruló családokat, akik súlyos betegség miatt nehéz anyagi körülmények között élnek. 2011-ben megalapította a Jó Angyalt Csehországban is.

A leendő államfő elmondása szerint azért mond le elnöki fizetéséről, mert elegendő vagyonnal rendelkezik, a pénzt inkább a rászorulóknak adományozza. Elmondása szerint annak ellenére, hogy jelenleg mindene megvan, nem felejtette el, hogy honnan jött, és azért érzi kötelességének mások segítését, hogy viszonozhassa az életnek azt a sok javat, amit már megkapott.

TASR/para

Címkék: Andrej Kiska, Poprád