Települések pályázhatnak az emissziós kvóták eladásából származó 15 millió euróra

2014. június 18. - 11:58 | Belföld

Középületek hőszigetelésére ír ki pályázatot a környezetvédelmi minisztérium.

A kormány szerdai ülésén jóváhagyott egy 15 millió eurós csomagot a Környezetvédelmi Alap részére. Ezt az összeget középületek energiabiztonságának növelésére szánják, többek között a hőszigetelésükre. A pénzt még az idén szétosztják dotációk formájában.

Az erről szóló anyagot Peter Žiga miniszter terjesztette a kormány elé. Közölte, hogy a pénz az emissziós kvóták idei aukción történt eladásából származik. Maroš Stano szóvivő kifejtette, hogy az EUA típusú kvóták idei eladásából származó haszonról van szó.

Az emissziós kvótákról szóló törvény szerint az eladásukból származó pénzösszeg 20%-a automatikusan a Környezetvédelmi Alapba vándorol, onnan pedig csak célirányosan használható fel.

A kérvényezők július 31-ig pályázhatnak. A beterjesztett anyag szerint a pályázat célja községek és önkormányzatok tevékenységének támogatása, miközben az általuk létrehozott költségvetési és járulékos szervezetek is pályázhatnak.

A pályázaton nyert dotációval például alap- és középiskolákat, óvodákat, bölcsődéket, művelődési központokat, városi vagy községi hivatalokat.

TASR/para