Már rebesgetik, ki lehet a Smer két miniszterének utódja

2014. június 19. - 07:58 | Belföld

A Smer gazdasági és oktatásügyi miniszterét, azaz Tomáš Malatinskýt és Dušan Čaplovičot cserélheti le.

Már rebesgetik, ki lehet a Smer két miniszterének utódja

Malatinský helyére, aki párton kívüliként vezeti a gazdasági tárcát, Pavol Pavlis, az eddigi államtittkára kerülhet a TASR hírügynökség értesülése szerint. Az államtitkári posztot pedig a jelenleg a Nemzeti Vagyonalapnál tevékenykedő Juraj Gedra vehetné át.

Változás várható az oktatásügyi minisztérium élén is. Dušan Čaplovič jelenlegi posztján leggyakrabban Peter Pellegrini, a külügyminisztérium államtitkárának neve merül fel. Ugyanennél a minisztériumnál az államtitkár Oľga Nachtmannová lehet, aki korábban már betöltötte ezt a posztot. A külügyi államtitkár pedig a kormány átalakítását követően Ivan Korčok lehet.

Čaplovič várhatóan a Smer alelnökének posztján is befejezi, csak úgy mint a tavaly őszi megyei választásokon Besztercebánya megyében Marián Kotlebával szemben alulmaradó Vladimír Maňka. A helyükre Pellegrini és Peter Žiga jelenlegi környezetvédelmi miniszter kerülhet a Smer legfőbb vezetésében.

Utóbbi ezáltal már nem lehetne a Smer kassai szervezetének elnöke, ellenben a posztot Richard Raši kassai főpolgármester foglalhatná el. Változásról beszélnek a Smer besztercebányai kerületi szervezetének élén is. Jana Laššákovát, aki a Smer parlamenti frakcióvezetője is, Maňka vagy Ján Senko válthatná.

Ugyanakkor a TASR információi szerint Laššákovát leválthatnák a frakcióvezetői posztról is, mivel a vezetése alatt állítólag nem egységes.

Mindezzel a párt rendkívüli gyűlésén foglalkozhatnak, amelyet Robert Fico hívott össze június 28-ára.

TASR/para