Vietnami IT-óriás jön Kassára - 200 új munkahelyet teremt!

2014. június 19. - 14:28 | Belföld

A német energetikai gigacég Kassán működő információs-technológiai vállalata, az RWE IT Slovakia tulajdonost vált. A vietnami FPT vásárolja meg, amelynek tervei közt szerepel, hogy a jelenlegi 400 dolgozó mellé további, mintegy 200 programozót és IT-specialistát vesz fel - tudta meg a Hospodárske noviny.

Vietnami IT-óriás jön Kassára - 200 új munkahelyet teremt!

Az egyezségről a két társaság tájékoztatott Kassán. A céget ezentúl FPT Slovakia néven jegyzik majd. "Az energiaipar nehéz helyzetben van. A japán fukusimai erőmű katasztrófája után a német kormány megszüntette az energia atomerőművekben történő előállítását, ami az IT Slovakia lehetőségeit is korlátozta. Ezért kezdtünk tárgyalásba az FPT-vel" - jelentette be a kassai RWE IT Slovakia ügyvezetője, Olaf Baumann.

Az FPT-nek ez ugyanakkor egy előnyös lehetőség arra, hogy jelentősebben betörjön az európai piacra. A vállalat vietnami programozókkal való együttműködés során több nemzetközi projektet és tendert hozhat Szlovákiába.

"A múltban évente 30%-kal növekedtünk, és évente 1500-zal nőtt az általunk foglalkoztatottak száma. Szlovákiában hasonlóra számítunk" - közölte Truong Gia Binh, az FPT Software alapítója, aki a világ IT-iparágának egyik legjelentősebb személyisége.

Az FPT növekedését segítheti az is, hogy megegyeztek a németekkel. Az RWE lehet ugyanis az FPT legkomolyabb ügyfele Európában.

A tranzakció árát nem konkretizálták a sajtótájékoztatón, ugyanakkor a vietnami The Saigon Times szerint néhány tízmillió euróról lehet szó.

Uwe Schlager, a társaság alelnöke közölte, hogy megvizsgálták az IT-szlováltatások színvonalát, összehasonlították a munkaerőt, fizetéseket, versenyképességet, oktatást, és ezután jutottak arra, hogy Szlovákiában fektetnek be.

Az FPT szeretne együttműködni a szlovák felsőoktatási intézményekkel is. VIetnamban ugyanis egy saját egyetemmel rendelkeznek, amelynek tapasztalatait a szlovákokkal is szeretnék megosztani.

Az RWE IT Slovakiát 2004-ben alapították, és mintegy 400 alklmazottal rendelkezik. Az FPT világszerte mintegy 18 ezer embert foglalkoztat.

HN/para